SBS in Nederland is definitief van John de Mol

John de Mol is definitief eigenaar geworden van het Nederlandse televisiebedrijf SBS. Zijn bedrijf Talpa, dat al een derde van de aandelen bezat, heeft ook de rest overgenomen van het Finse mediaconcern Sanoma. De in april aangekondigde deal is vandaag afgerond.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf vorige week toestemming voor de overname. De toezichthouder oordeelde dat die geen nadelige gevolgen heeft voor de keuzemogelijkheden van consumenten en adverteerders. Ook andere goedkeuringsprocedures zijn inmiddels voltooid.

De Mol is daarmee volledig eigenaar geworden van de televisiezenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Talpa heeft 237 miljoen euro betaald voor het resterende belang van Sanoma en heeft daarnaast Veronica Uitgeverij overgedaan aan zijn Finse branchegenoot.

De Mol bezat al radiozenders als Radio 538, Veronica en Sky Radio en wil een nog breder mediaconcern oprichten. Daarvoor heeft hij ook de Telegraaf Media Groep (TMG) in het vizier. De kans dat hij ook dat bedrijf in handen krijgt, is evenwel klein. De meerderheid van de aandelen van TMG is al in handen van het Vlaamse Mediahuis en de huidige grootaandeelhouder, de familie Van Puijenbroek, die ook een bod hebben gedaan.