Stafchef van het Franse leger stapt op na rel met Macron

In Frankrijk heeft stafchef Pierre de Villiers zijn ontslag aangeboden aan president Emmanuel Macron en die heeft dat aanvaard. De voorbije weken was er onenigheidheid gerezen tussen beide mannen over de geplande besparingen in het Franse leger.
Etienne Laurent

In een mededeling schrijft generaal de Villiers dat hij vindt dat "het huidige model van het leger niet langer in staat is om Frankrijk en de Fransen te beschermen en de ambities van het land te ondersteunen".

Eerder had de Villiers openlijk kritiek geuit op de besparingen die de regering op defensie wil doorvoeren. Hij deed dat in de commissie Defensie van het Franse parlement. Eind vorig jaar had stafchef de Villiers nog opgeroepen om het budget voor Defensie op te trekken.

Bovendien waren er blijkbaar ook persoonlijke spanningen tussen de president en de stafchef gerezen. President Macron heeft zich na zijn aantreden steeds meer opgeworpen als de echte chef van het leger. Onlangs had Macron evenwel het mandaat van de Villiers verlengd tot 31 juli volgend jaar. 

Generaal de Villiers was stafchef van het Franse leger sinds 2014. Eerder heeft hij het bevel gevoerd over een multinationale eenheid in Afghanistan en hij diende ook in oorlogen in Kosovo en Mali.  Hij is ook de broer van de rechtsconservatieve politicus Philippe de Villiers. Het zou de eerste keer zijn dat een stafchef ontslag neemt onder de Vijfde Republiek, sinds 1959 dus.

Vanmiddag heeft president Macron generaal François Lecointre benoemd tot nieuwe stafchef. Lecointre werkte in Sarajevo tijdens de Bosnische Oorlog (1991-1995) en leidde tot voor kort de Europese missie voor opleiding van het leger in Mali.

Franse troepen zijn in het buitenland erg actief

Frankrijk heeft samen met Groot-Brittannië het grootste leger in Europa en is ook buiten dat continent erg actief. In eigen land wordt het leger ingezet in de antiterreuractie in het kader van de noodtoestand.

Daarnaast zijn Franse troepen actief in diverse landen in de Sahel, onder meer in Mali, waar gevochten wordt met moslimextremisten. De Fransen begeleiden daar ook een brede alliantie van staten van de Sahel tegen terreur. Ook zijn Franse militairen actief in een vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek en nemen vliegtuigen deel aan bombardementen van IS en andere terroristen in Syrië en Irak. 

Meest gelezen