Thailand veroordeelt generaal voor mensenhandel

In Thailand zijn de eerste veroordelingen uitgesproken op een groot proces van mensensmokkelaars. Onder de beschuldigden zijn ook hoge toplui van de politie en het leger zoals een luitenant-generaal. Die hielden vluchtelingen uit de buurlanden gevangen en brachten sommigen van hen om.

In totaal stonden 102 mensen terecht wegens hun aandeel in een grootschalig schandaal van mensenhandel, mishandeling en moord. Daarbij waren de gebruikelijke "kleine garnalen", maar opvallend ook hooggeplaatste figuren uit de administratie, de politie en het leger.

Eén van hen is luitenant-generaal Manas Kongpan (boven), een topfiguur van de veiligheidsdiensten in het zuiden van Thailand die nog benoemd is door huidig premier Prayut Chan-Ocha toen die nog stafchef was. Die generaal zou het smokkelnetwerk geleid hebben. Hij is veroordeeld tot een celstraf van 27 jaar. Ook andere toplui van de overheid, politie en leger kregen lange celstraffen.

Het is opvallend dat dat soort hooggeplaatste militairen in Thailand terechtstaan. De druk op het land was ook erg groot geworden nadat een reportage van de Britse omroep BBC de wanpraktijken en moorden aan de kaak had gesteld. 

Gijzeling, foltering, verkrachting en moord op grote schaal

Twee jaar geleden werden in het zuiden van Thailand vlakbij de grens met Maleisië tal van massagraven ontdekt. Dat gebeurde onder meer na een onderzoek ter plaatse door Jonathan Head, een journalist van de Britse omroep BBC.

Het ging vaak om buitenlandse vluchtelingen, Rohingya uit Myanmar en mensen uit Bangladesh, die via Thailand probeerden naar Maleisië en Indonesië te geraken. Het waren dus meestal moslims.

Onderweg werden ze door Thaise mensensmokkelaars vastgehouden in kampen in het zuiden van Thailand. Hun families, vaak mensen die in Maleisië werken, werden afgeperst om hun vrijlating te bekomen. Tijdens hun gevangenschap werden de slachtoffers tot slavernij gedwongen, gemarteld en vaak verkracht of vermoord.

Dat gebeurde op grote schaal en kon enkel door medeweten en medewerking van de lokale bevolking en de lokale autoriteiten. Toen het schandaal uitbrak, weigerde Thailand nog boten toe te laten en zijn tal van dat soort vluchtelingen op zee omgekomen.