Tot 150.000 Belgische Mercedessen kunnen naar garage voor software-update

Tussen 100.000 (volgens Mercedes) en 150.000 (volgens autofederatie Febiac) Mercedes-eigenaars in ons land kunnen naar hun garage gaan voor een software-update. Dat vernam VRT-Nieuws. De Duitse autobouwer Daimler wil zo de uitstoot van de stikstofoxides in zijn diesels naar beneden halen. Het gaat om dieselwagens die voldoen aan de Euro 5- en Euro 6-emissienorm. In heel Europa roept Daimler drie miljoen dieselwagens van Mercedes terug.

Het gaat over alle diesels die Mercedes sinds 2011 heeft verkocht. Vorige week raakte nog bekend dat het gerecht in het Duitse Stuttgart zijn onderzoek tegen Daimler naar mogelijke manipulatie van uitstootmetingen voortzet. Het gerecht was in mei al bij het hoofdkwartier van Daimler binnengevallen om gebruik van sjoemelsoftware te onderzoeken. Uit het huiszoekingsbevel zou blijken dat Daimler tussen 2008 en 2016 een miljoen auto’s zou hebben gemanipuleerd.

De terughaalactie komt er dus een week nadat het Duitse gerecht Daimler/Mercedes heeft gevraagd meer uitleg te geven over mogelijke manipulatie bij de uitstoot van zijn auto's. Maar volgens Mercedes heeft de vrijwillige terughaalactie niets te maken met dat onderzoek.

Christophe Vloebergh van Mercedes België zegt dat Mercedes-eigenaars de komende weken allemaal een brief gaan ontvangen waarin staat dat hun motor efficiënter kan gemaakt worden qua verbruik. “Ze kunnen dan gratis naar de garage gaan en dat duurt een halfuurtje, maar ze kunnen evengoed zeggen: Kijk ik laat dat uitvoeren op het moment dat ik mijn auto binnenbreng voor een onderhoud of een herstelling”, zegt Vloebergh nog.