Trump sprak Poetin tweede maal tijdens G20-top

De Amerikaanse president Trump en zijn Russische collega Poetin hebben elkaar voor een tweede keer gesproken, na hun eerste officiële ontmoeting op de G20-top in Hamburg eerder deze maand. Het Witte Huis maakte het nieuws over de ontmoeting gisteren bekend, maar ontkent dat de twee leiders officiële zaken besproken hebben.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De tweede ontmoeting tussen Trump en Poetin vond plaats op 7 juli, tijdens een diner voor de leiders van de G20 in Hamburg, een paar uur na hun eerste officiële ontmoeting. Volgens Ian Bremmer, directeur van adviesbureau Eurasia Group, zou Trump ergens halverwege het diner zijn stoel verlaten hebben om alleen plaats te nemen naast Poetin, die naast first lady Melania zat. 

Opvallend is dat er naast de president zelf geen andere Amerikaanse functionarissen aanwezig waren tijdens de informele ontmoeting. Enkel Poetins tolk was getuige van het gesprek, dat zo'n uur zou geduurd hebben. Er werd bovendien geen officieel verslag opgemaakt van het gesprek. 

Inbreuk op het nationale veiligheidsprotocol

Het feit dat er geen Amerikaanse vertaler aanwezig was tijdens het gesprek, bestempelt Brenner als "een inbreuk op het nationale veiligheidsprotocol". Volgens hem wou Trump op die manier duidelijk maken aan de andere G20-leiders dat hij een betere persoonlijke relatie heeft met de Russische president dan gelijk wie van hen, "of het kon hem niet schelen".

Ook de andere leiders waren verbaasd door het voorval. Brenner zou van een aantal aanwezigen vernomen hebben dat ze “verward en geschrokken" waren.

Grapjes en smalltalk

Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis, verklaarde gisteren dat er geen tweede ontmoeting had plaatsgevonden tussen de twee leiders, maar enkel "een kort gesprek aan het einde van een diner". "Het waren grapjes en smalltalk", aldus Spicer. De insinuatie dat het Witte Huis een tweede ontmoeting had trachten te verbergen doet hij af als “onjuist, kwaadaardig en absurd”.

In een afzonderlijke verklaring meldde het Witte Huis dat de twee leiders enkel via Poetins tolk hadden gecommuniceerd, omdat de Amerikaanse vertaler geen Russisch sprak. 

Ook president Trump haalde via Twitter, in zijn bekende stijl, uit naar de media en doet het verhaal af als ziekelijk "fake news". Hij stelt bovendien dat de pers op de hoogte zou zijn geweest van de ontmoeting, maar volgens de Amerikaanse krant Washington Post was dat tot gisteren niet het geval.