Waarom de Duitsers verzot zijn op royalty

Drie dagen lang bezoeken prins William en hertogin Kate Duitsland, voor het eerst doen ze dat samen. Charme en charisma hebben William en zijn echtgenote te over, en die wil de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson benutten. Hij stuurt het koppel op "diplomatieke tournee" naar Polen en Duitsland om na de brexitbeslissing het Britse imago op te krikken. En de Duitsers? They love it.

Rond het middaguur bracht het regeringsvliegtuig prins William en hertogin Kate van het Poolse Gdansk naar Berlijn. Op de luchthaven Tegel zetten ze voet op Duitse bodem, voor hun eerste gezamenlijke bezoek aan het land. Kinderen George en Charlotte zijn er ook bij, piekfijn uitgedost als altijd.

De jongste generatie royals maken integraal deel uit van het Britse charmeoffensief. Nu de Britten hebben beslist om te breken met de Europese Unie, is het aan de royals om een geruststellend signaal uit te sturen. De relaties tussen de Britten en Europa, zeker Duitsland, heeft nog toekomst is de boodschap. Een signaal van belang, want het uiterst pro-Europese Duitsland ziet een brexit met lede ogen gebeuren.

De lunch bij bondskanselier Merkel zit er intussen al op (zie ook video). In drie dagen bezoekt het koppel nog verschillende plekken in Berlijn, gaat het nog naar Heidelberg in het zuiden en naar Hamburg in het noorden.

Veel belangstelling

Het bezoek krijgt veel aandacht, maar dat zou ook zonder de brexit het geval zijn. De Duitsers zijn verzot op royals en koninklijk nieuws. Zeker als het over het Britse koningshuis gaat. Volgens een enquête van het vrouwenblad Frau im Spiegel is Kate de meest geliefde prinses bij de Duitsers.

U zou het de immer sachliche Duitsers misschien niet nageven, maar ze lopen weg met koningshuizen, prinsen en prinsessen. Wat dat blauwe bloed doet, hoe ze leven… het interesseert hen allemaal. Als bewijs kunt u een kijkje nemen bij ARD of ZDF. Dat de Duitse openbare zenders journalistieke sérieux hoog in het vaandel dragen is nog een understatement, maar ze hebben allebei wel een zeer uitgebreide royaltypagina. Bij de ARD heeft het Belgische koningshuis zelfs een apart tabblad, waar regelmatig bijdrages op verschijnen.

(lees verder onder de foto)

Waarom? Omdat ze het zelf niet hebben

Waarom? De meest voor de hand liggende verklaring is meteen de eenvoudigste: "Wij hebben dat bij ons in Duitsland niet." De glamour en glitter, het sprookjesachtige van prinsen en prinsessen, de Duitsers lusten er blijkbaar wel pap van.

Misschien ligt de verklaring wel verder in de tijd. Want met de Duitse keizer Wilhelm II verdween in 1918 wel de monarchie, adellijke "von’s" zijn er nog genoeg. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis. Voor Bismarck met "Blut und Eisen" Duitsland tot één rijk smeedde, bestond het enkel op papier. Het gebied was in feite een aaneenschakeling van grote en kleine koninkrijken, hertogdommen en kerkelijke gebieden.

Telgen van adellijke families - die zich toen gretig met buitenlandse families lieerden - zijn nog steeds in de samenleving aanwezig, en veel Duitsers zijn nog geïnteresseerd in hun doen en laten. Zo kon het huwelijk van Georg Friedrich von Preussen - achterkleinzoon van de laatste keizer - in 2011 op ruime (pers)belangstelling rekenen.

Belgen populair?

Ook de buitenlandse koningshuizen krijgen veel aandacht, zeker het Nederlandse. Koningin Máxima stond in het lijstje van Frauen im Spiegel op plaats 3. "En het Belgische?", hoor ik u denken. Wel, als we de enquête mogen geloven, moeten de Belgen nog wat aan hun public relations doen: koningin Mathilde bengelt helemaal achteraan.