1 van de 2 ontsnapte gevangenen uit Antwerpse hof van beroep weer gevat, hij zat gewoon thuis

Een van de twee gevangenen die vanochtend waren ontsnapt uit het hof van beroep in Antwerpen, is in de loop van de namiddag gevat. Het is nog niet duidelijk hoe de twee vanochtend zijn kunnen ontsnappen. Er werd de hele dag volop gezocht naar de twee. De voorzitter van het hof van beroep wijst intussen met een beschuldigende vinger naar justitieminister Koen Geens (CD&V). "Ik heb de minister gewaarschuwd dat er ernstige incidenten zullen volgen als er niets gebeurt. Maar helaas is de minister doof voor onze vragen."

Na de ontsnapping van de twee gevangenen werd er een grote zoekactie op touw gezet met alle beschikbare middelen. Ook de politiehelikopter van de federale politie ondersteunde de zoekactie. Er werd ook een opsporingsonderzoek gestart. "Het gaat om twee mensen die bij het hof van beroep moesten zijn, meer details gaan we daar niet over geven, het gaat over mensen die bekend zijn voor zware diefstallen", zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

In de loop van de namiddag werd een van de twee gevangenen gevat. Volgens onze informatie gebeurde dat op het Zuid, in de buurt van het hof van beroep. De man zat gewoon bij zijn lief thuis, en zijn naam stond mee op de bel. De tweede gevangene is nog altijd spoorloos. 

Volgens Bruyns is de ontsnapping te wijten aan de onderbezetting bij het veiligheidskorps, dat normaal gezien onder meer instaat voor de overbrenging van gevangenen. "De politie neemt heel wat van die taken over, waardoor wij tijd tekortkomen. Daardoor is dit kunnen gebeuren", besluit de politiewoordvoerder. 

Voorzitter hof van beroep: "Helaas is de minister doof voor onze vragen"

De eerste voorzitter van het hof van beroep in Antwerpen, Bruno Luyten, heeft in een reactie zwaar uitgehaald naar justitieminister Koen Geens (CD&V). "Dit incident kadert in een algemeen probleem van het veiligheidskorps dat instaat voor de overbrenging van de gevangenen. Ik heb de minister recent nog een mail gestuurd met als boodschap: als er niet ingegrepen wordt, zullen er ernstige incidenten volgen. Maar helaas is de minister doof voor onze vragen."

Als voorbeeld verwijst Luyten naar de bezetting vorige vrijdag. "Normaal is het veiligheidskorps met 36, toen met 4. Dat is een negende van het korps, minder dan 15 procent. Op zo'n moment moet de lokale politie inspringen. Zij nemen hun verantwoordelijkheid wél, waar de minister van Justitie dat niet doet."

Volgens de voorzitter van het hof gaat het ook van kwaad naar erger. "Justitie is decennialang volledig verwaarloosd, maar dit beleid, deze regering maakt alles nog erger. Er is geld voor scanstraten in stations of op festivals, maar hier op het hof van beroep, waar we maandelijks meerdere keren zware terreurverdachten ontvangen: daar is geen geld voor." 

Geens: "Incident van vandaag niets te maken met personeelsbezetting"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat de planning om de gevangenen over te brengen gemaakt wordt door het team gerechtshoven en overbrengingen van de lokale politie Antwerpen. "Dat gebeurt al sinds meerdere jaren op deze manier. Bovendien heeft het incident van vandaag niets te maken met de personeelsbezetting. Het transport werd op de gebruikelijke manier verzorgd. Als een transport doorgaat betekent dit dat de politie van oordeel is dat er voldoende bewaking is."

Vorige maand werden er nog twee werknemers toegevoegd aan het Antwerpse veiligheidskorps en vanaf september worden er nationaal nog meer mensen aangenomen om tot een totale capaciteit van 440 personeelsleden te komen."