"Trump kan nog een tijdje zo voort doen, maar hij zal toch moeten scoren"

Verenigde Staten-correspondent Michiel Vos overloopt de eerste zes maanden als president van Donald Trump. Voorlopig ligt Trump nog goed bij zijn achterban, en schaadt de controverse hem niet, volgens Vos, maar hij zal toch moeten zorgen dat hij gaat scoren, daadwerkelijk zaken gaat verwezenlijken, als hij wil dat dat blijft duren.
Michiel Vos in de Terzake-studio.

Na zes maanden staat de populariteit van president Trump op een historisch dieptepunt: slechts 38 procent van de Amerikanen vindt hem een goede president, het laagste cijfer na zes maanden in 70 jaar tijd. Dat lijkt Trump niet te storen, en volgens Michiel Vos stoort ook zijn achterban zich daar niet aan.

Ook de laatste controverse, met Trump die zijn minister van Justitie Jeff Sessions afkraakt in een interview, is slechts een "verhaaltje", dat het echte werk wegdrukt. Trump vult constant het scherm, voor een groot deel met allerlei triviale zaken die hij zelf aanbrengt, en ook Sessions is zo'n "schermvullend kabaal", zo zegt Vos. Op een bepaald ogenblik zal de president echter toch moeten gaan scoren, aldus Vos.

Door Rusland komt Trump - voorlopig - niet in de problemen. Dat zou pas het geval zijn, zegt Vos, als zou blijken dat hij de rechtsgang belemmerd heeft, of als hij "high crimes" of "misdemeanors" zou gepleegd hebben. Impeachment, de procedure die kan leiden tot de afzetting van een president, is voorlopig niet aan de orde aangezien de Republikeinen, de partij van Trump, zowel het Huis van Afgevaardigden en de Senaat controleren. Toen de procedure werd ingezet om president Bill Clinton af te zetten, werd de Senaat gecontroleerd door zijn politieke tegenstanders, de Republikeinen. Wat dat betreft zit Trump dus veilig, al zeker tot de volgende tussentijdse verkiezingen.

Trump heeft al wel een aantal dingen kunnen verwezenlijken, zegt Michiel Vos, zoals het inreisverbod, en het bombardement op Syrië na de gifgasaanval. Dat laatste is buitenlandse beleid, iets wat voor veel Amerikanen een ver-van-hun-bed-show is, en zeker voor de achterban van Trump.

Het buitenland, dat is iets voor de "elite", de achterban van Trump ligt daar niet wakker van, maar als je dan toch iets doet op buitenlands vlak, dan is dit ideaal: een snelle, kordate actie, nog geen 72 uur na de gifgasaanval die er de aanleiding voor was.

Belangrijker voor de achterban van Trump is de aanstelling van de conservatief Neil Gorsuch tot rechter in het Hooggerechtshof. Die benoeming is voor het leven en de samenstelling van dat hof zit voor de conservatieven nu goed.

Wat zijn tweets betreft, reageert Trump zoals het tienjarig zoontje van Vos. Hij laat zich uit de tent lokken en maakt via Twitter ruzie met presentatrices van tv-shows waar hij het niet mee eens is. Dat creëert ruis, en zorgt voor verhalen hier, maar de achterban van Trump vindt het heerlijk dat Trump de pers op de korrel neemt. Want de pers, dat is opnieuw de elite, de bankiers, de "one percent", en zijn achterban vindt "CNN sucks" prachtig.

De pers heeft Trump groot gemaakt, en is daar ook zelf beter van geworden, de kijkcijfers zijn geweldig, en het gevecht tussen Trump en de pers dat blijft ons bezig houden, maar op een gegeven ogenblik zal hij toch ook wel in de saaie dossiers van de gezondheidszorg, de wetgeving, blauw op straat, de belastingen, de dingen voor elkaar moeten krijgen waar gewone Amerikanen op wachten, aldus Michiel Vos.