Aantal aidsdoden bijna gehalveerd sinds 2005

Het aantal mensen met het hiv-virus dat toegang heeft tot een medische behandeling is voor het eerst gestegen tot boven de 50 procent. Sinds 2005 is het aantal aidsdoden bijna gehalveerd. Dat meldt het agentschap UNAIDS van de Verenigde Naties.
AP2004

Vorig jaar zijn 1 miljoen mensen bezweken aan de gevolgen van aids. Dat zijn er bijna de helft minder dan in 2005. Dat komt omdat meer mensen een medische behandeling krijgen. Vorig jaar waren er wereldwijd bijna 37 miljoen mensen met hiv, dat is het virus dat tot aids kan leiden. Meer dan de helft van die mensen -53 procent- krijgt medicijnen die dat moeten voorkomen.

Zuid- en Oost-Afrika doen het goed

Vooral in het zuiden en het oosten van Afrika is het aantal aidsdoden flink gedaald. Sinds 2010 is het aantal infecties met 29 procent gedaald. Het aantal aidsdoden ging zelfs met 42 procent naar beneden. Daardoor leven de mensen daar gemiddeld 10 jaar langer dan vroeger.

Toch nog werk aan de winkel

Maar Oost-Europa en Centraal-Azië doen het minder goed: daar is het aantal hiv-besmettingen en aidsdoden wél toegenomen. Dat heeft in bijna de helft van de gevallen te maken met besmette drugsnaalden. En in het noorden van Afrika en het Midden-Oosten krijgt de overgrote meerderheid van de zieken géén medische behandeling. Amper 1 op de 5 mensen met hiv krijgt medicijnen om het virus te onderdrukken, zegt UNAIDS.