Air France start dit najaar met lagekostendochter

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France start dit najaar met een goedkope dochtermaatschappij. Die zal Joon heten en moet in Europa de concurrentie aangaan met lagekostenmaatschappijen als Ryanair en op de lange afstand een antwoord bieden op de zware concurrentie van maatschappijen uit de Golfregio.

Air France bevestigt dat de eerste middellangeafstandsvluchten al vanaf de herfst uitgevoerd kunnen worden. In september zal er meer duidelijkheid komen over aanbod en tarieven. Vanaf de zomer van 2018 komen er ook langeafstandsvluchten.

Topman Jean-Marc Janaillac van Air France benadrukt dat Joon zelf geen lagekostenmaatschappij wordt. "Het gaat om een aangepast aanbod, waarvan de kwaliteitsstandaarden trouw blijven aan die van Air France."

De directie zegt zich vooral te richten op actieve jongeren "wier levensstijl draait om digitale technologie". Mede daarom zullen de uniformen van het cabinepersoneel jong en trendy ogen.

Lees verder onder de video.

Piloten van Air France zullen vrijwillig voor Joon kunnen vliegen, tegen dezelfde arbeids- en loonvoorwaarden. De stewards en stewardessen zullen extern worden aangeworven en tegen een lagere kostprijs dan hun collega's bij Air France.

Bij Air France is maandenlang gebakkeleid over de oprichting van een goedkopere dochtermaatschappij. Vooral de piloten vreesden voor slechtere arbeidsvoorwaarden.