Amerika stopt geheime bewapening Syrische rebellen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de CIA opgedragen om anti-Assad rebellen in Syrië niet langer te bewapenen en te trainen. Dat meldt de krant The Washington Post op gezag van anonieme overheidsbronnen. Een controversiële beslissing, omdat Rusland de Syrische rebellen niet steunde, maar wel het regime van Assad. Mogelijk heeft Trump aan president Poetin een toegift gedaan.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Archieffoto

Het was Trump’s voorganger Obama die in 2012 de opdracht gaf om de Syrische rebellen in het geheim te steunen, nadat de VN-Veiligheidsraad er niet in slaagde om zwaardere sancties tegen het Assad-regime af te kondigen. Vanaf 2013 kregen de rebellen wapens aangeleverd van de CIA.

Rusland is als bondgenoot van het Assad-regime tegen elke steun aan de rebellen. Sinds september 2015 worden de door Amerika gesteunde rebellen herhaaldelijk bestookt met Russische luchtaanvallen. Over het succes van het CIA-programma bestond ook bij de Amerikanen twijfel. Een aantal rebellen is al overgelopen naar IS of andere jihadistische groeperingen.

"Geen commentaar"

Volgens The Washington Post dateert de beslissing van een kleine maand geleden, vóór de ontmoeting tussen Trump en Poetin op de G20-vergadering in Hamburg. Probeerde Trump hiermee het pad te effenen voor het eerste gesprek tussen beide wereldleiders? De woordvoeder van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders weigerde alvast alle commentaar, net zoals de woordvoerder van het Kremlin.

Tijdens de G20-top onderhandelden Trump en Poetin wel over een staakt-het-vuren in drie zuidelijke provincies in Syrië, dat twee dagen later van kracht ging.

"Poetin wint in Syrië"

De beslissing om het CIA-programma stop te zetten doet in elk geval de wenkbrauwen fronsen. Zeker nu de relatie tussen Trump en Poetin nauwlettend in de gaten wordt gehouden in het kader van een onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. Eén bron van The Washington Post noemt de stopzetting een overwinning van Poetin in Syrië.

Het Amerikaanse leger blijft intussen wel de alliantie tussen Koerdische en Arabische strijders bewapenen en trainen die worden ingezet om IS te bestrijden.