Amerikaanse ex-sportlegende en acteur OJ Simpson komt vervroegd vrij

De Amerikaanse voormalige sportlegende en acteur O.J. Simpson komt over enkele maanden vervroegd vrij wegens goed gedrag. Hij zat 9 jaar in de cel voor een gewapende overval. Tijdens zijn pleidooi op de speciale hoorzitting benadrukte hij dat hij "a good guy" was.
Reno Gazette-Journal Reno Gazette-Journal

O.J. Simpson, inmiddels 70, werd in 2008 veroordeeld tot 33 jaar gevangenis voor een gewapende overval in een hotelkamer in Las Vegas. Samen met een kompaan had hij enkele sportsouvenirs gestolen, die ooit aan Simpson zelf hadden toebehoord. 

Een speciale commissie heeft zich vandaag gebogen over de vraag of O.J. Simpson vervroegd mocht vrijkomen. Het antwoord is "ja". Simpson zelf boog zijn hoofd bij het horen van de uitspraak en bedankte de leden van de commissie. Na 9 jaar mag de voormalige football-legende en acteur in oktober de gevangenis in Nevada verlaten wegens goed gedrag. In zijn pleidooi dat maar liefst anderhalf uur duurde pleitte hij zelf: "Ik was altijd a good guy. Ik heb mijn tijd uitgezeten."

Hij zal zich wel aan een aantal voorwaarden moeten houden: zo mag hij geen alcohol drinken of worden opgepakt. Als hij zijn voorwaarden schendt, moet hij terug naar de cel.

Het meest bekend is O.J. Simpson voor het ophefmakende proces uit 1995 waarin hij vrijgesproken werd voor de dubbele moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend. Wel moet hij de nabestaanden van de slachtoffers 33,5 miljoen dollar betalen, waarvan hij nog maar een klein deel vergoed heeft. Ten tijde van het proces waren de Verenigde Staten raciaal erg verdeeld, iets wat zich weerspiegelde in het proces. 

OJ Simpson is nog niet vergeten: "Dit was topnieuws in de VS"

Dat O.J. Simpson nog steeds een icoon is benadrukt ook onze correspondent Björn Soenens. "Dit was topnieuws, headlinenieuws in de VS. De grote televisiezenders hebben er speciale uitzendingen aan gewijd."

Op Twitter achteraf regende het reacties na het nieuws dat hij in oktober vrijkomt. "Op Twitter ontplofte het na de hoorzitting van commentaren voor en tegen. Hij begeestert nog steeds de harten van vele, vele Amerikanen."

Dat hij nog niet vergeten is, bewezen ook de bekroonde documentairereeks "O.J. Made in America" en de dramareeks "American Crime: The People versus O.J. Simpson", beiden van vorig jaar.

Bekijk hier een stuk van de getuigenis van O.J. Simpson vandaag