Dit moet je weten als je naar Tomorrowland 2017 gaat

Vanaf vandaag stromen festivalgangers uit alle hoeken van de wereld opnieuw toe in provinciaal domein De Schorre in Boom voor dancefestival Tomorrowland. Dit jaar vindt het festival rond elektronische muziek niet één maar twee keer plaats. Morgen start het eerste festivalweekend, vandaag opent camping Dreamville zijn deuren met openingsfeest The Gathering. People of Tomorrow: hierbij alvast enkele praktische tips en weetjes over Tomorrowland 2017.
Chris Stessens

Veiligheid

Onder terreurniveau drie blijven dezelfde veiligheidsmaatregelen als vorig jaar van kracht. Grosso modo gaat het om dezelfde maatregelen als op andere grote zomerfestivals. Om veiligheidsredenen communiceert de politie niet precies wat er op veiligheidsvlak allemaal gebeurt. OCAD volgt eventuele terreurdreiging op de voet. 
 
Waar moet je rekening mee houden? 
 • De toegangscontrole verloopt op dezelfde manier als vorig jaar, en vergelijkbaar met pakweg Rock Werchter. Aan de ingang van het festivalterrein komen metaaldetectoren. Het controlesysteem met plastic zakjes en eventuele fouilles blijft behouden.
 • Rugzakken en tassen mogen binnen, maar worden streng gecontroleerd.
 • Net zoals op andere grote festivals mogen op het festivalterrein enkel vloeistoffen binnen in flesjes van maximaal 100 ml. Eigen drank is verboden. Op camping Dreamville is een eigen drank- en voedselvoorraad wel toegestaan, al mag je maximaal 6 keer een halve liter alcohol en 6 keer een halve liter frisdrank meenemen. Water mag wel onbeperkt.
 • Ook scherpe voorwerpen zoals paraplu's, camerastatieven, parasols of zakmessen en felle laserpennen mogen niet binnen.
 • De populaire selfiesticks zijn wel toegelaten, maar mogen maximaal uitschuifbaar zijn tot 1 meter.
 • Het festivalterrein opent elke dag de deuren om 12 uur. Festivalcamping Dreamville opent op donderdag, en blijft open tot maandagmiddag 12 uur.
 • De politie communiceert actuele info over veiligheid en verkeer via een speciale Twitteraccount: @BelPoliceEvent. Ook via Facebook (Belgische Federale Politie) en Instagram (federalepolitie) deelt de politie updates over het festival.
 • In de buurt van het festivalterrein geldt tijdens beide festivalweekends een speciaal politiereglement.
 • De organisatie roept festivalgangers, buurtbewoners en passanten op om ieder verdacht voorwerp of handeling in en rond het festivalterrein te melden aan de politie. 
 • Buurtbewoners kunnen met vragen, opmerkingen of problemen terecht bij de ombudsman van Tomorrowland en zijn team. Dit kan via het gratis nummer 0800/19.009 (vanaf 1 juli t.e.m. 31 juli) of buurt@tomorrowland.be. Meer info op de buurtwebsite boomrumst.tomorrowland.com.

Transport

Per festivalweekend ontvangt Boom maar liefst 200.000 Tomorrowlandgangers. Om de toestroom en uittocht in goede banen te leiden, wordt er extra openbaar vervoer voorzien. 

 • De Lijn legt in beide weekends van donderdag tot en met zondag extra bussen in. Elke dag zullen er 30 extra bussen rijden. Op donderdag, vrijdag en maandag zijn er gratis pendelbussen tussen het station van Boom en camping Dreamville. Voor festivalgangers met een dagticket zijn er op vrijdag, zaterdag en zondag gratis bussen beschikbaar tussen het station en het festivalterrein. Vijf buslijnen in de regio Boom (132, 181, 182, 295 en 500) rijden telkens van donderdag tot maandag om.
 • De NMBS voorziet nachttreinen op de spoorlijn Boom-Antwerpen.Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er overdag drie extra treinen van Antwerpen-Centraal naar Boom. 's Nachts rijden die drie extra treinen in de omgekeerde richting.
 • Wie met de auto of taxi naar het festival komt, moet de specifieke verkeersregeling in de buurt volgen. Parkeren moet op de voorziene festivalparkings. Stewards en politiemensen zullen het verkeer in goede banen leiden en naar de parkings loodsen.

Enkele weetjes over Tomorrowland 2017

 • Boom krijgt verspreid over twee festivalweekends 400.000 bezoekers over de vloer, uit ruim 200 landen. Nooit eerder ontving één editie van Tomorrowland in ons land zo veel bezoekers.
 • 38.000 festivalgangers verblijven op camping Dreamville. 27 hotels in Brussel openen hun deuren voor Tomorrowlandgangers die een speciaal reisarrangement geboekt hebben.
 • Verspreid over beide weekends treden er ruim 1.000 artiesten op.
 • 12.000 vrijwilligers leiden Tomorrowland in goede banen. 
 • Dit jaar zijn er 17 podia. "Core", in de bossen van De Schorre is een nieuwkomer. "Freedom" is een nieuw indoorpodium aan het reuzenrad.
 • Wie honger of dorst heeft, kan aan ruim 120 kraampjes terecht.
 • Het terrein van Tomorrowland is 45 hectare groot, camping Dreamville ongeveer 62 hectare
 • Het thema van de 13e editie is "Amicorum Spectaculum": artistiek spektakel met acrobaten en artiesten van over de hele wereld
 • De officiële hashtag die via sociale media wordt gebruikt is  #tomorrowland, al zal tijdens beide weekends ook #TML17 veel circuleren.