Duitsland raadt zijn reizigers "verhoogde voorzichtigheid" aan in Turkije

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije aangepast. Een gevolg van de aanhoudende diplomatieke rel tussen de twee landen waarbij het niet duidelijk is waarom een Duitse documentairemaker in Turkije werd opgepakt. De handelsrelaties tussen de twee landen staan ook onder spanning, nadat minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel twijfels uitte over de garanties van Duitse investeringen in Turkije.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Begin juli werd een documentairemaker en activist, Peter Steudtner, gearresteerd in Istanbul. Hij zou een "gewapende terreurorganisatie" steunen volgens de Turkse openbare aanklager. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) veroordeelt de aanhouding.

Omdat het niet duidelijk is waarom Steudtner in Turkije achter de tralies zit en zijn recht op gerechtelijk advies niet ingewilligd wordt, raadt minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) Duitse reizigers naar Turkije “verhoogde voorzichtigheid” aan. Het reisadvies luidt dat ze zich zouden moeten registreren bij de Duitse consulaten en ambassade in Turkije, zelfs als ze maar voor een korte reis naar Turkije gaan.

De minister twijfelt bovendien over de handelsrelaties tussen de twee landen. Hij zegt dat het beleid dat nu op tafel ligt in Turkije voor “significante dalingen” in export zou zorgen. Vertegenwoordigers van Duitse exporteurs maakten bekend dat er nu al investeringen in Turkije uitgesteld zijn en dat het in het algemeen niet aan te raden is om er te investeren. Die dalingen zouden evenwel geen grootschalige gevolgen hebben voor de Duitse export als geheel.

"Wie ziet dat vijandigheid tegenover onze president goeie punten oplevert, springt op de kar"

Gabriel wil de relatie met Turkije herzien en verwacht dat “Turkije terugkeert naar Europese waarden”. Hij wordt daarin bijgestaan door Merkel en SPD-voorzitter Martin Schulz.

Turkije beschouwt de beweringen van Gabriel als “interne politieke investeringen” in dezelfde lijn als de kritiek van Merkel. Omdat de bondskanselier momenteel in de peilingen voor de verkiezingen later dit jaar grote voorsprong heeft op haar coalitiepartners van de SPD, zegt de woordvoerder van president Erdogan: “Wie ziet dat vijandigheid tegenover onze president goeie punten oplevert, springt op de kar.” Hij veroordeelt Gabriels beweringen over de veiligheid van Duitse reizigers en de zekerheid van Duitse investeringen met klem. “Duitse politici moeten rationeler te werk gaan”, zegt hij.

Ankara heeft ook al Duitse bedrijven, zoals auto-gigant Daimler en chemieconcern BASF, beschuldigd van steun aan terrorisme. Merkel overweegt nu om drie miljard euro aan financiële steun van de Europese Unie voor Turkije tegen te houden.