Genetische afwijking maakt van hond grote mensenvriend

Waarom zijn honden toch zo vriendelijk en sociaal tegenover mensen? Volgens onderzoekers van de universiteit van Princeton komt dat door een genetische afwijking die ook voorkomt bij mensen met het syndroom van Williams-Beuren. Dat syndroom wordt gekenmerkt door hypersociaal gedrag en geen angst voor vreemden.

Onderzoekers hebben ontdekt dat honden een genetische afwijking hebben die ook mensen met het syndroom van Williams-Beuren hebben. Die afwijking veroorzaakt vriendelijk en hypersociaal gedrag, tegenover zowel bekenden als vreemden. Die kenmerken manifesteren zich bij honden in trouw, kwispelen met de staart, het baasje likken en een immens verlangen om met mensen te spelen.

Hoewel honden van wolven afstammen, hebben wolven die genetische afwijking en dus ook die vriendelijkheid niet. Dat bewijst nog maar eens dat honden zich op een andere manier ontwikkeld hebben dan wolven.

AFP or licensors

Honden versus wolven

Onderzoeker Monique Udell vergeleek het sociaal en cognitief gedrag van 18 gedomesticeerde honden en 10 grijze wolven die in gevangenschap leven.

In een eerste experiment moesten de dieren een doosje openkrijgen waarin een worst werd bewaard, terwijl de onderzoeker erbij stond. Wat bleek? De wolven waren geconcentreerd bezig om de doos open te krijgen en negeerden de onderzoeker. De honden daarentegen, hadden veel meer aandacht voor de onderzoeker dan voor de worst in het doosje.

Udell voerde ook een tweede experiment uit, waarbij ze in een op de grond getekende cirkel ging zitten. Terwijl ze daar zat, gedroeg ze zich afwisselend op twee manieren. Het ene moment was ze heel actief en riep ze de dieren bij naam, het andere moment negeerde ze hen compleet. Resultaat? Zowel de honden als de wolven kwamen bij de onderzoeker in de cirkel, maar de wolven bleven maar enkele seconden en gingen dan weer weg. De honden bleven veel langer bij Udell in de cirkel, zelfs toen ze hen negeerde.

De onderzoekers concludeerden dat honden veel meer verlangen om bij de mens te zijn dan wolven, die zich eerder afzijdig houden.

Uit het bloed dat na de experimenten bij de dieren werd afgenomen, bleek dat er genetische verschillen zijn tussen honden en wolven. Bij honden werden dezelfde genetische merkers aangetroffen als bij mensen met het syndroom van Williams-Beuren. Het zijn die gemeenschappelijke genen die ervoor zorgen dat ze zich zo vriendelijk en sociaal gedragen.

Syndroom van Williams-Beuren

Het zeldzame syndroom van Williams-Beuren komt voor bij 1 op de 10.000 mensen en wordt veroorzaakt door een genetische afwijking. Mensen met zo’n afwijking verlangen extreem naar sociale interactie. Ze hebben ook totaal geen angst voor vreemden en zijn heel extravert en vriendelijk. 

Meest gelezen