Israëlische studente steelt voorwerpen uit Auschwitz voor kunstproject

Een Israëlische studente heeft verschillende voorwerpen gestolen uit het voormalige concentratiekamp Auschwitz in Polen. Ze gebruikte de spullen voor haar afstudeerproject aan de kunstacademie. De studente wou op die manier vermijden dat de Holocaust in een mythe zou veranderen, maar het museum Auschwitz-Birkenau reageert verbolgen.

De 27-jarige Rotem Bides bracht meerdere bezoeken aan het nazi-Duitse concentratiekamp in Polen, waar haar grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zat. Ze nam daarbij verschillende voorwerpen mee, waaronder een aantal kommen, een metalen schroef en bestek. Ironisch genoeg stal de studente ook een bord dat bezoekers verbiedt om dingen mee te nemen.

Bides gebruikte de gestolen voorwerpen voor haar afstudeerproject aan de kunstacademie van Jeruzalem. Tegen de Israëlische krant Yedioth Ahronoth verklaarde ze dat de diefstal iets was dat ze moest doen. 

"Ik zeg niet dat ik dit mag doen omdat mijn grootvader in Auschwitz was. Ik stel simpelweg vragen”, benadrukte de studente. “Ik maak me zorgen dat, nadat alle overlevenden weg zijn, de Holocaust zal veranderen in mythe, iets dat niet meer kan worden waargenomen en begrepen.”

Vides’ begeleider op de kunstacademie, de Israëlische kunstenares Michal Na’aman, verklaarde in de krant dat ze niet inzag wat er fout was aan het project. “Zoals ik het zie, slaagt ze erin om een ontmoeting te creëren tussen kunst en een gebeurtenis uit het verleden.”

Pijnlijk, schandelijk en respectloos

Het herinneringscentrum Auschwitz-Birkenau bestempelt de acties van de studente als "pijnlijk, schandelijk en respectloos". Het museum eist ook dat de objecten worden teruggegeven. "Het is moeilijk om een rechtvaardiging voor diefstal te bedenken, zelfs niet als het voor de kunst is", staat te lezen in een verklaring.

In het verleden werden al vaker voorwerpen gestolen uit Auschwitz. Zo werd in 2009 het ijzerwerk van een toegangspoort, met de beruchte spreuk “Arbeit Macht frei”, losgemaakt en gestolen. Het ijzerwerk werd een aantal dagen later in stukken teruggevonden.

Meest gelezen