Lichaam van Salvador Dali is opgegraven voor DNA-test

Het lichaam van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali is opgegraven voor een vaderschapstest. Een Spaanse rechtbank beval de DNA-test in juni, omdat een 61-jarige vrouw beweert dat zij de dochter is van de in 1989 overleden kunstenaar. De DNA-test moet daarover uitsluitsel geven.
AFP or licensors
Bezoekers staan rond het graf van Dali in het Teatre-Museu Dali.

Dali stierf in 1989 aan hartfalen, op de leeftijd van 84 jaar. Aangenomen werd dat hij geen kinderen had, maar een 61-jarige Spaanse vrouw uit Girona, wier naam niet bekendgemaakt werd door de rechtbank, overtuigde de rechter ervan dat Dali moest worden opgegraven om na te gaan of zij de dochter is van de kunstenaar.

De vrouw, die tarotkaarten leest, zegt sinds 2007 dat ze een kind is van Dali. Als ze erkend wordt als zijn dochter, zou ze delen van zijn eigendom en rechten op zijn kunst in handen kunnen krijgen.

Ze zegt dat haar moeder als huishoudster voor Dali werkte en dat de twee halverwege de jaren 50 een geheime affaire hadden. Dali was toen getrouwd met zijn muze Gala.

Dali ligt tussen zijn kunstwerken begraven onder de glazen koepel van zijn theater-museum in de stad Figueras, in de regio Catalonië. Hij ligt onder twee stenen blokken die elk 1,5 ton wegen, aldus het stadsbestuur.

De stichting Gala-Salvador Dali zou morgen een verklaring aan de pers afleggen over de opgraving.