Linkin Park-zanger Chester Bennington overleden

Chester Bennington, de Amerikaanse zanger van de rockband Linkin Park, is overleden. De autoriteiten van Los Angeles hebben dat bevestigd. Zijn lichaam werd gevonden in zijn huis in LA. Hij heeft zich van het leven beroofd. De supergroep Linkin Park stond op 1 juli nog als headliner op Rock Werchter. De band is vooral bekend van hits als "In the end" en "Crawling". "Spijtig, het zou niet mogen", reageert zanger Franky De Smet-Van Damme van Channel Zero op het overlijden.
Chris Stessens

Chester Bennington werd de zanger van Linkin Park in 1999. In de jaren daarvoor was de band vooral een alternatieve metalband, maar algauw kwamen hiphop- en elektronica-elementen de gitaren versterken.

Die invloeden kwamen helemaal tot uiting in hun debuutplaat "Hybrid theory", een groot commercieel succes. Er werden zo'n 10 miljoen exemplaren van verkocht. Bennington nam de zware en melodieuze rockpassages voor zijn rekening, terwijl Mike Shinoda het rapgedeelte deed. In de jaren daarna volgden nog meer succesvolle albums.

Ondertussen begon Bennington aan een aantal nevenprojecten, zoals zijn solo-project Dead by Sunrise. Sinds 2013 was hij ook de leadzanger van Stone Temple Pilots. Hij werkte ook samen met grote namen als Jay-Z en Busta Rhymes.

Bennington worstelde lange tijd met drank- en drugsproblemen. Twee maanden geleden pleegde zijn goeie vriend en Soundgarden-frontman Chris Cornell zelfmoord. Bennington werd 41 jaar. Hij had 6 kinderen.

Rock Werchter

Op 1 juli, drie weken geleden, stond Linkin Park nog op het podium van Rock Werchter, als headliner van de voorlaatste dag. Onze festivalreporter was erbij en zag Bennington in het publiek springen:

Met een Belgische vlag voor de keyboards bouwt de Amerikaanse band meteen een band op met zijn fans. Maar dat is niet genoeg voor frontman Chester Bennington, die vindt dat er te veel ruimte is in de frontstage tussen hem en het publiek, "zijn mensen". "Ik heb een verrekijker nodig om jullie te kunnen zien."

Hij brengt daar dan ook snel verandering in door zelf dichter naar het publiek toe te gaan. Tijdens "Breaking the habit" gaat hij de fans begroeten in de middengang. En daarna stapt hij helemaal het publiek in. Enkele fans beleven zo op ademafstand de pianoversie van "Crawling".

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Franky De Smet-Van Damme: "Het laat een soort hulpeloosheid achter"

De zanger van de Belgische metalband Channel Zero reageert geschokt op het overlijden van Chester Bennington. "Spijtig, het zou niet mogen", zegt hij.

"Bennington had het gemaakt, hij had zes kinderen Ja, je kan je afvragen wat er door iemand zijn hoofd gaat op dat moment", aldus nog Franky De Smet-Van Damme.

Bekijk hier de clip van "In the end", een van de bekendste Linkin Park-nummers:

Meest gelezen