Mensen herkennen emoties in diergeluiden

Onderzoekers van de VUB en de Ruhr-Universität Bochum zijn erin geslaagd om aan te tonen dat mensen emotie in dierenklanken kunnen onderscheiden. De dierengeluiden van 9 verschillende diersoorten werden onderworpen aan een gehoortest met 75 mensen uit 3 verschillende taalgroepen: Chinees, Engels en Duits. En wat blijkt? Mensen zijn daar behoorlijk goed in.

Iedereen kent het wel, een hondeneigenaar die een sterke emotionele band heeft met zijn hond en zelfs gesprekken voert met zijn dier. Maar wat dacht je van een alligator of een olifant? Zo ver staan we nog niet, maar volgens Dr. Filippi, taalkundige aan de University of Aix-Marseille en het Max Planck Institute for Psycholinguistics, zijn we wel in staat om emotionaliteit te detecteren bij dieren.

Onderzoek

Tijdens haar onderzoek onderwierp Filippi een groep van 75 testpersonen aan geluiden van 9 verschillende diersoorten, zoals de raaf, alligator, vogel, olifant of kikker. De testpersonen werden onderverdeeld in 3 groepen: Engelstaligen, Duitstaligen en Chinezen. Zij kregen telkens klanken met een hoge en met een lage emotionaliteit te horen. “Zowel de duur van het fragment als de frequentie werd in rekening gebracht. Dit heeft ons geholpen om gemeenschappelijke elementen uit die klanken te distilleren”, aldus Filippi. 

Eenmaal dat gebeurd was, konden de onderzoekers de emotie in de klank beter bepalen. Uit vorige onderzoeken bleek dat die emotionaliteit merkbaar is bij verschillende zoogdieren, maar in dit onderzoek worden ook amfibieën en reptielen onderzocht. De onderzoekers concluderen dat emotionaliteit in dierengeluiden universeel kan zijn.

Toepassingen

Maar wat kunnen we met deze bevindingen doen? Filippi ziet niet meteen een toepassing, omdat het om fundamenteel onderzoek gaat. En met dieren communiceren is niet meteen voor morgen. Voor haar is het eerder een bevestiging van wat we al lang vermoedden. Mens en dier zijn verweven met elkaar en het feit dat we emotionaliteit in hun klanken kunnen detecteren is daar een bewijs van.

Dit onderzoek zal ons helpen om de dieren beter te begrijpen. En het toont ook aan dat dieren hun emoties kunnen uiten met geluid en klank. Iets wat wij, mensen, uiteraard ook doen.

Naast de VUB en de Ruhr-Universität hebben ook onderzoekers uit Alberta, Canada, Wenen en Oostenrijk aan het onderzoek samengewerkt.