Na exit Mayeur: Philippe Close is nu officieel burgemeester van Brussel

Philippe Close (PS) is nu officieel burgemeester van Brussel, nadat hij de eed afgelegd heeft voor Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Hij volgt zo Yvan Mayeur op, die onlangs moest opstappen in de nasleep van het Samusocial-schandaal.
Laurie Dieffembacq

De kersverse burgemeester was meer dan een half uur te laat op de afspraak, nadat hij eerst nog afscheid genomen had van het Brussels Parlement en van daaruit te voet naar zijn eedaflegging was gekomen.

Voor partijgenoot en "compagnon de route" Rudi Vervoort legde Philippe Close vlot de eed af. Als cadeau kreeg hij een rugbybal en een rugbytruitje van de All Blacks, het Nieuw-Zeelandse nationale rugbyelftal. De trotse burgemeester trok het truitje meteen aan.
"Rugby is een ploegsport en zo wil ik ook Brussel besturen", verklaart burgemeester Close. "Ik heb het al gezegd dat onze toekomst er komt via het Gewest, dat zijn gemeenten ondersteunt. Het Gewest moet de partner worden van een mooi verhaal."

Van het ontslag van Mayeur tot de aanstelling van Close

Philippe Close volgt Yvan Mayeur op, die meer dan een maand geleden moest opstappen in de nasleep van het Samusocial-schandaal. Hij kwam onder vuur te liggen na het verhaal over de riante zitpenningen bij de daklozenorganisatie. Yvan Mayeur was sinds eind 2013 burgemeester van Brussel als opvolger van Freddy Thielemans. 

Bij die verkiezingen vier jaar geleden was ook Close in de running om burgemeester te worden, maar toen moest hij Mayeur laten voorgaan. Tot nu toe was Close schepen van Financiën, Personeel en Toerisme. 

Mayeur op zijn beurt liet gisteren in de Samusocial-commissie weten dat hij zich volledig terugtrekt uit de politiek. In die commissie verdedigde hij zich met hand en tand en klonk hij vastberaden. "Mijn carrière laat zich niet terugbrengen tot dit pseudoschandaal."