Na verbod Roundup waarschuwt brandweer voor onkruidbranders

De brandweer waarschuwt voor het gebruik van onkruidbranders. Nu het gebruik van onkruidverdelgers zoals Roundup verboden is, zoeken mensen naar alternatieven. Een daarvan is de onkruidbrander, maar die heeft al heel wat branden veroorzaakt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
©DELEU/Eurekaslide

Sinds deze week is het gebruik van de onkruidverdelger Roundup verboden in ons land, omdat deze glyfosaat bevat dat kankerverwekkend zou zijn. Vlamingen zoeken daarom naar alternatieven om hun onkruid te verdelgen. Een populaire vervanger is de onkruidbrander, een toestel dat het onkruid wegbrandt met een open vlam.

Deze onkruidbranders hebben echter al heel wat branden veroorzaakt en de brandweer waarschuwt daarom voor het gebruik ervan. Door de lange droogte in ons land zijn gewassen en gras extra vatbaar voor vuur. Afgelopen week zijn in Vlaanderen nog twee woningen zwaar beschadigd door het gebruik van de branders.

Hark en onkruidborstel

Branddeskundige Tim Renders pleit voor veilige alternatieven: "Het lijkt misschien een ver-van-je-bedshow en ouderwets, maar een hark en een onkruidborstel zouden heel wat miserie kunnen besparen."