Nederlandse politie, FBI en Europol brengen grootste illegale sites darkweb ten val

Twee van de drie grootste illegale sites op het dark web, waar onder meer drugs en wapens verhandeld worden, zijn opgerold. De FBI brengt zo samen met de Nederlandse politie, het Amerikaanse antidrugsagentschap en Europol een enorme klap toe aan het dark web. Opvallend: de politie kon één van de sites een maand lang beheren en heeft zo duizenden gegevens van verkopers en aankopers kunnen onderscheppen. "Het idee dat politie en justitie geen toegang hebben tot zo'n sites is nu wel uit de wereld geholpen", vertelt Wil van Gemert, adjunct-directeur van Europol aan VRT Nieuws.

Twee weken geleden verdween de grootste criminele marktplaats AlphaBay plots van het dark web door een gezamenlijke actie van Canadese, Amerikaanse en Thaise autoriteiten. Op de site werden onder meer drugs, valse documenten en wapens verhandeld. 

Nu blijkt er een veel groter verhaal achter te zitten. Wat begon als twee onafhankelijke onderzoeken, eindigde in "een van de grootste en grondigste onderzoeken tegen cybercrime uit de geschiedenis", zo verwoordt Europol het. Wat de operatie speciaal maakt is de uitgekiende strategie waarmee de internationale organisaties er samen in geslaagd zijn om niet alleen de twee illegale sites op te doeken. De boodschap: criminaliteit stopt niet bij de grens. 

Nadat AlphaBay opgedoekt was, vluchtten veel - anonieme -gebruikers immers naar Hansa, de derde grootste criminele markt op het dark web. Maar daar stond de politie - die erin geslaagd was de site over te nemen - hen op te wachten. De politie slaagde erin om duizenden kopers en verkopers uit 37 verschillende landen wereldwijd te identificeren. Die gegevens werden doorgegeven aan die landen. En ook België komt voor in de lijst. 

"Idee dat politie en justitie geen toegang hebben tot zo'n sites is vandaag uit de wereld geholpen"

Dat de twee sites géén kleine vissen zijn, bewijzen de cijfers. Voordat AlphaBay opgedoekt werd had de site meer dan 200.000 gebruikers en 40.000 verkopers. Er waren meer dan 250.000 aanbiedingen voor illegale drugs en meer dan 100.000 voor gestolen en valse identiteitsdocumenten en wapens. Geschat wordt dat er sinds de oprichting in 2014 ter waarde van zo'n 1 miljard dollar verhandeld werd.

In de vier weken dat de politie Hansa in handen had, hebben ze meer dan 30.000 aankopen geregistreerd, goed voor meer dan twee miljoen aan inkomsten. De echte beheerders van de site werden ook aangehouden. 

Wil van Gemert, adjunct-directeur bij Europol, benadrukt dat er een enorme slag is toegebracht aan een ondergrondse en illegale economie. "Het is een enorme vangst op het gebied van cybercriminaliteit. Nooit eerder kon een politiedienst vier weken lang zo'n site runnen."

"Het grootste effect is dat het voor kopers en verkopers volstrekt helder geworden is dat je niet anoniem kan zijn op zo'n site en dat je dus maar beter twee keer nadenkt voor je erop gaat. Het idee dat politie en justitie geen toegang hebben tot zo'n sites is nu wel uit de wereld geholpen", vertelt hij aan VRT Nieuws.

Meest gelezen