Nieuwe advocaat: "Ik hoop dat Dutroux op een dag kan vrijkomen"

Bruno Dayez, die enkele maanden geleden de nieuwe advocaat van Marc Dutroux werd, werkt aan een plan om zijn cliënt weer vrij te krijgen. Hij mikt daarvoor op 2021. Dat zegt hij in Het Nieuwsblad en aan onze redactie. In afwachting daarvan wil hij de leefomstandigheden van Dutroux verbeteren.
archieffoto

Dayez werd enkele maanden geleden de advocaat van Dutroux. Die zit sinds 1996 in de gevangenis voor de ontvoering van Laetitia Delhez en Sabine Dardenne, en de moord op An Marchal, Eefje Lambrecks, Julie Lejeune en Mélissa Russo. Hij werd daarvoor in 2004 tot levenslang veroordeeld, met daarbovenop een beveiligingsperiode van 10 jaar. De kans dat hij ooit nog vrijkomt, lijkt dus miniem. Maar daar is Dayez het niet mee eens: “Absoluut niet. Ik geloof dat er echt een kans bestaat op een vervroegde vrijlating voor Dutroux. Na 25 jaar gevangenis, dus in 2021, zou hij moeten kunnen vrijkomen. Daar werk ik nu aan.”

Voor de advocaat gaat het in de eerste plaats om een principiële kwestie: “Ik geloof niet in levenslang. Een gevangenis is geen kerkhof of vergeetput. Je kunt mensen niet tot aan hun dood buiten de maatschappij zetten. Dus ook niet Marc Dutroux. Na 25 jaar gevangenisstraf moet je dat kunnen laten evalueren door psychiaters: ofwel is hij een beter mens geworden, en dan verdient hij een tweede kans. Ofwel is hij niet veranderd, wat zou betekenen dat ons systeem niet werkt. En dan moeten we ons hele gevangenissysteem hervormen.”

Ook in een klooster?

Daarom werkt Dayez dus aan een plan. Dutroux onderbrengen in een klooster, zoals eerder gebeurde met zijn ex-vrouw Michelle Martin, lijkt voor de advocaat de meest plausibele oplossing: “Dat is een mogelijkheid. Huisarrest met een enkelband kan ook. We moeten er in elk geval voor zorgen dat Marc Dutroux niet zomaar over straat kan wandelen. Niet omdat hij een gevaar is, maar omdat hij dan zelf in gevaar zou zijn.”

In afwachting van zo’n plan wil de advocaat de levensomstandigheden van zijn cliënt in de gevangenis van Nijvel verbeteren: “Marc Dutroux moet dezelfde rechten krijgen als andere gevangenen. Dat betekent dat zijn brieven niet geopend worden, dat hij meer bezoek kan krijgen, en dat hij meer contact moet krijgen met andere gedetineerden. Nu wordt hij volledig geïsoleerd van andere gevangenen. Men zegt dat dat voor zijn eigen veiligheid is. Als dat klopt, bewijst het opnieuw het failliet van ons systeem: is er echt geen andere mogelijkheid om iemands leven te beschermen, dan door hem te isoleren van alle andere mensen?”

Minister van Justitie Geens: "Tegen rechtsgevoel van mensen"

Minister van Justitie Geens (CD&V) acht de kans op een vrijlating van Dutroux erg klein: “Ik meen te weten dat er in ons land sommige mensen zijn die veel meer moeite hebben om voorwaardelijk vrijgelaten te worden dan anderen, en ik zou aannemen dat meneer Dutroux daar bij is. De vraag is of het rechtsgevoel van de mensen daarmee zou kunnen leven, en ik denk dat het antwoord op die vraag helemaal negatief is.”

Meest gelezen