Rechter: "Geluidsnormen op Kanaalroute niet overschrijden tussen 23 en 7 uur"

Lawaaierige vliegtuigen mogen de druk bevlogen Kanaalroute boven het centrum van Brussel, de zogenoemde ringroute en de route boven de oostrand binnenkort niet meer gebruiken tussen 11 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg van Brussel beslist.

De rechtbank gaat daarmee gedeeltelijk in op de vraag van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) en verenigingen van omwonenden.

Ook op de zogenoemde Ringroute en boven de oostrand mogen de strenge Brusselse geluidsnormen niet meer worden overschreden tussen 23 uur en 7 uur.

De staat krijgt via Belgocontrol 4 maanden de tijd om de vliegroutes aan te passen. Als ze daarin niet slaagt, riskeert ze een boete van 100.000 euro per week. De federale regering moet ook een impactstudie laten maken waarin ze de toekomst van Brussels Airport bekijkt.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) werkt al een tijd aan een nieuwe vliegwet die vliegbewegingen boven de luchthaven van Zaventem meer moet spreiden.

Verdeeldheid blijkt uit de reacties

De Brusselse regering is verheugd en spreekt van een historische uitspraak. "Dit is een collectieve overwinning, die van het gewest, van de 19 gemeenten alsook die van de verenigingen van buurtbewoners die zich samen met ons gemobiliseerd hebben", zegt minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH). "Dit toont aan dat wanneer wij op een constructieve manier samenwerken en ons boven de politieke breuklijnen stellen, wij erin slagen om in het belang van alle Brusselaars tastbare resultaten te bereiken. Deze rechtvaardige beslissing erkent ten volle het grote aantal gevallen van geluidsoverlast die door onze medeburgers ondergaan worden."

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zegt dat de uitspraak genuanceerd is en dat de rechter ook zegt dat er niet mag worden geraakt aan de operationele capaciteit van de luchthaven.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, die niet betrokken is in deze zaak maar wel bevoegd is voor de geluidsnormen in Vlaanderen, zegt dat er snel werk moet gemaakt worden van een nieuwe federale vliegwet die de vliegbewegingen boven de luchthaven meer moet spreiden.

Meest gelezen