Zak met sporen van maanstof verkocht voor 1,8 miljoen dollar

Een zak met sporen van maanstof in is bij het veilinghuis Sotheby's in New York verkocht voor 1,8 miljoen dollar. Aan de verkoop is een rechtszaak voorafgegaan, want de NASA vond de verkoop onterecht en wilde de zak opnieuw in haar bezit krijgen.
AP

De zak is door astronaut Neil Armstrong gebruikt tijdens de eerste bemande missie naar de maan, en bevat nog sporen van het maanstof.

De zak van de Apollo 11-missie was echter verkeerd gelabeld, en is daardoor in 2015 terecht gekomen op een online verkoop van de Amerikaanse regering. Daar werd het kleinood gekocht door een vrouw uit Chicago voor 995 dollar.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vond de verkoop onterecht en spande een rechtszaak in om de zak opnieuw in haar bezit te krijgen. In december van vorig jaar oordeelde een federale rechter echter dat de zak wel degelijk het eigendom was van de vrouw die hem gekocht had, wat de weg vrijmaakte voor de verkoop nu op de veiling.

De zak ging nu van de hand voor 1,8 miljoen dollar (1,56 miljoen euro), wat minder is dan de oorspronkelijk schatting voor de veiling. Experten hadden de opbrengst geschat tussen 2 en 4 miljoen dollar. De koper van de zak is niet bekendgemaakt.

Op de veiling bij Sotheby's werden overigens ook nog heel wat andere spullen van Neil Armstrong geveild.