21 juli: wat u moet weten als u naar Brussel komt

Vandaag wordt de nationale feestdag traditiegetrouw uitgebreid gevierd in de hoofdstad. Een overzicht van de festiviteiten en praktische informatie.
  • De nationale feestdag begint om 9.30 uur met het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde en andere leden van de koninklijke familie. Ondertussen komt Brol National, de antiekmarkt op het Vossenplein in de Marollen, op gang.
  • Om 10 uur begint het Feest in het Park. Er worden verschillende animaties en festiviteiten georganiseerd tussen het Justitiepaleis en het Warandepark. In het park worden er niet alleen initiaties handbal, hockey en Harry Potter-sport zwerkbal georganiseerd, maar ook initiaties samba, Chinese meditatie en tai chi. Defensie is er ook aanwezig met voertuigen en spelletjes. De Jeugdraad, Geestelijke Gezondheidszorg en de Braille Liga zijn er ook van de partij.
  • Om 11 uur zetten de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat hun deuren open voor het publiek. Meer informatie is beschikbaar op www.2107.be.
  • Om 16 uur begint Resto National op het Vossenplein. Plaatsen zijn beperkt en inschrijven is aanbevolen via restonational.be. Er staat een ‘groot mossel-frietdiner’ met bijhorende muziek op het programma.
  • Het jaarlijks defilé rond het Warandepark van de militaire troepen en civiele hulpdiensten vindt plaats tussen 16 uur en 18 uur. Daarom worden de Reyerstunnel richting centrum, de Wettunnel en de Oudergemlaan tussen het kruispunt met de Jachtlaan en het Schumanplein rond 12 uur afgesloten. Het verkeer tussen de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal en het Justitiepaleis zal tot 18 uur sterk verstoord zijn.
  • Het vuurwerk op het Paleizenplein begint om 23 uur. Door de verschillende festiviteiten rond het plein zal het vanaf 20 juli ’s avonds tot 22 juli ’s ochtends afgesloten worden.
  • Voor heel wat praktische informatie de dag zelf kunt u terecht op de twitterpagina van de politie van Brussel.
  • Voor informatie over trams en bussen van de MIVB kunt u hier terecht. De bussen van De Lijn rijden normaal.
  • Ook voor de NMBS zijn er geen wijzigingen. Nuttig om weten is wel dat het weekendbiljet al geldig is vanaf 20/7 19 uur tot en met maandag 24/07.