2 doden op Griekse eiland Kos na aardbeving, geen Belgen bij de gewonden

Voor de Turkse en Griekse kust heeft zich afgelopen nacht een zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 6,7 en werd gevolgd door verschillende naschokken. Op het eiland Kos zijn 2 mensen om het leven gekomen, een Turkse vrouw en een Zweedse man. Bij de gewonden op Kos zijn geen Belgen, zo bevestigt Buitenlandse Zaken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De beving had volgens het Amerikaanse geofysisch instituut USGS een kracht van 6,7. Ze vond plaats om 1.31 uur lokale tijd, het epicentrum lag op zowat tien kilometer ten zuidoosten van Bodrum. Nadien volgden verschillende naschokken.

Op het moment van de beving was het erg druk in de bars op Kos. Het dak van een van die bars stortte in, met de twee dodelijke slachtoffers tot gevolg. Het gaat volgens de politie om een Turkse vrouw van in de 30 en een jonge Zweed van in de 20.

Op Kos zijn zeker 120 mensen gewond geraakt. Daarbij zijn geen Belgen, zo laat Buitenlandse Zaken weten. In Bodrum, in Turkije, zijn er zeker een 80-tal gewonden. Voorlopig is daar ook geen sprake van Belgische gewonden.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Toeristen kunnen vakantie voortzetten

Heel wat ongeruste vakantiegangers in de getroffen streek maakten op Twitter gewag van de beving. Hotelgasten op Kos mochten de hotels een tijdlang niet meer in en spraken over barsten in pleisterwerk en muren van gebouwen. Op sociale media circuleerden ook foto's van materiële schade en overstromingen. Vooral in het centrum is de schade aanzienlijk.

Reisorganisator Tui Belgium heeft 1.500 Belgische toeristen die vanuit Brussel naar Kos gevlogen zijn en 1.200 naar Bodrum. Iedereen bleef ongedeerd, zegt woordvoerder Piet Demeyere. "Op dit ogenblik hebben wij nog geen enkele melding gekregen dat er onder onze klanten gewonden zijn." Rond de hotels van Tui, die buiten het centrum liggen, is er nauwelijks schade. De touroperator heeft geen plannen om toeristen vervroegd terug naar huis te halen.

Thomas Cook heeft 1.064 toeristen op Kos. Sommigen moesten vannacht uit voorzorg uit hun hotels geëvacueerd worden, maar de schade is beperkt en er zijn geen gewonden. Dat geldt ook voor Bodrum, waar 405 toeristen van Thomas Cook verblijven. Voorlopig heeft nog geen enkele reiziger de vraag gesteld om vervroegd naar huis terug te keren, luidt het.

De toeristen kunnen hun vakantie dus gewoon voortzetten. De vluchten van Zaventem naar Kos gaan ook door, al zijn er wel vertragingen omdat de luchthaven op het Griekse eiland draait op verminderde capaciteit.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ziekenhuis geëvacueerd

In Bodrum werd uit voorzorg het ziekenhuis van de stad geëvacueerd. Mobiel bellen was er niet mogelijk omdat het netwerk overbelast was. De Turkse televisie toonde beelden van mensen die in paniek de straat oprennen.

Midden juni werden de Griekse eilanden Lesbos en Chios en het westen van Turkije nog getroffen door een aardbeving. Toen viel er een dodelijk slachtoffer op Lesbos en raakten tientallen woningen beschadigd.

De autoriteiten op Kos waarschuwden de bevolking om weg te blijven van de stranden, uit vrees voor een tsunami. Volgens het Europees-Mediterraans Seismologisch Centrum (EMSC) zou er ook daadwerkelijk een kleine tsunami plaatsgevonden hebben. De golven zouden volgens ooggetuigen een havenwijk overstroomd hebben.

Foto: schade aan boten in de haven van Bodrum

(c) 2017 DepoPhotos

Meest gelezen