"Trump is op zoek naar manieren om speciale aanklager Mueller tegen te werken"

De Amerikaanse president Donald Trump is op zoek naar manieren om het Rusland-onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller in te perken en tegen te werken. Dat schrijft The Washington Post. Trump zou onder meer aan het bekijken zijn of hij adviseurs die verwikkeld zijn in het schandaal, amnestie kan verlenen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig FBI-baas Robert Mueller werd twee maanden geleden aangesteld als speciale aanklager om het onderzoek te leiden naar eventuele banden tussen Rusland en de Trump-campagne. Dat gebeurde na het veelbesproken ontslag van James Comey als FBI-baas. Mueller werkt in de luwte. Waar hij staat met zijn onderzoek, is heel onduidelijk.

Maar dat het onderzoek Trump nerveus maakt, is wel duidelijk. Volgens The Washington Post is de president actief op zoek naar manieren om Mueller tegen te werken. Hij krijgt daarbij bijstand van een team van advocaten. Een van de mogelijkheden die ze aan het bekijken zijn, is het verlenen van amnestie aan adviseurs en familieleden die in het onderzoek verwikkeld zijn.

De president heeft de macht om dat te doen, maar hoe ver die macht juist reikt, is voer voor discussie. Of een president ook zichzelf amnestie kan verlenen zou eveneens onderzocht worden door het team van advocaten, maar dat lijkt al behoorlijk vergezocht.

Belangenvermenging

Een andere piste van Trump en zijn advocaten, is het ondermijnen van de autoriteit van Mueller, die bij zijn aanstelling geprezen werd door beide partijen voor zijn onafhankelijkheid. Het team rond Trump zou aan een lijst werken met redenen waarom Mueller en zijn onderzoekers toch niet onafhankelijk zouden zijn. Trump zei bijvoorbeeld eerder al dat het juridische team van Mueller "vol met Clinton-supporters zit".

Die beschuldigingen van belangenvermenging zouden dan kunnen aangegrepen worden om Mueller te ontslaan. De speciale aanklager valt onder het ministerie van Justitie. Hij kan ontslagen worden, maar dat zou Trump wel op een storm van kritiek komen te staan.

Belastingaangiftes

Trump is volgens The Washington Post bijzonder geërgerd door het feit dat Mueller en zijn onderzoekers breder willen gaan dan de verkiezingscampagne. Ze zouden ook kijken naar eerdere zakendeals met Russische oligarchen, tot 10 jaar geleden, en ze zouden ook zijn belastingaangiftes willen uitpluizen. Zoals bekend heeft Trump altijd geweigerd om die publiek te maken, nochtans de gewoonte voor presidentskandidaten.

De president noemde het eerder al ongepast dat Mueller andere zaken zou onderzoeken dan de Russische inmenging in de verkiezingen. "Dat zou een overtreding zijn. Kijk, dit gaat over Rusland", zo zei hij gisteren nog aan The New York Times.