Charles, William en Kate komen naar Westhoek voor herdenking WOI

De prins van Wales, prins Charles, zal de Britse koningin Elizabeth II vertegenwoordigen tijdens de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog in Zonnebeke en Ieper, op zondag 30 en maandag 31 juli. Ook Prins William en zijn echtgenote Kate Middleton worden in de Westhoek verwacht. Dat meldt de Britse ambassade vrijdag.

Op zondag 30 juli zullen de hertog en de hertogin van Cambridge, dat zijn prins William en zijn echtgenote, koning Filip en koningin Mathilde vergezellen om de last post-ceremonie bij te wonen aan de Menenpoort.

Tweehonderd nabestaanden van wie de namen van hun voorouders op de Menenpoort staan, zullen deze herdenking bijwonen, samen met vertegenwoordigers van de landen die aan de Ieperboog streden. Ze zullen ook deelnemen aan het groots publieksevenement op de Grote Markt van Ieper, later die avond.

Op maandag 31 juli gaan prins Charles, prins William en Kate Middleton naar de herdenkingsplechtigheden op de Tyne Cot begraafplaats in Zonnebeke, om de eerste dag van de Slag om Passendale te herdenken. Ook daar wordt het Belgisch koninklijk vorstenpaar verwacht.

Daarna bezoeken ze een unieke Britse schuilplaats in Zonnebeke die tijdelijk wordt opengesteld, om vandaaruit een wandeling te maken in het Passchendaele Memorial Park.

Prins Charles gaat ook nog naar Langemark om de Welshe Nationale herdenkingsdienst bij te wonen, om daarna af te sluiten met een bezoek aan Artillery Wood Cemetery, de laatste rustplaats van de dichters Hedd Wyn en Francis Ledwidge.

De derde slag van Ieper duurde honderd dagen en eindigde na een tiendaagse raid in november op 10 november, met de verovering van Passendale. Er vielen 400.000 tot 500.000 slachtoffers, vermisten of gewonden.