Drie Palestijnen gedood bij geweld aan Al Aqsa-moskee

Na afloop van het vrijdaggebed is het tot geweld gekomen tussen protesterende Palestijnen en de Israëlische politie in en rond Jeruzalem. De Palestijnen protesteren tegen de installatie van metaaldetectoren en camera's aan de Tempelberg waar de Al Aqsa-moskee staat. De Israëli's hebben die daar geïnstalleerd nadat verleden vrijdag twee politieagenten gedood werden op de Tempelberg.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Palestijnen vluchten weg voor traangas buiten de Oude Stad.

Het eerste dodelijke slachtoffer was een 17-jarige Palestijn die gedood werd door geweervuur vanuit een Joods stadsdeel. De twee andere werden gedood bij rellen met de politie. Volgens Palestijnse bronnen zijn er ook een 400-tal betogers gewond geraakt, Israëlische bronnen hebben het over vier gewonde politieagenten.

De politie gebruikte traangas, waterkanonnen, flitsgranaten, rubber kogels en echte munitie.

Naast de metaaldetectoren en de camera's hebben de Israëlische autoriteiten moslimmannen onder de leeftijd van 50 jaar ook verboden vandaag de Oude Stad van Jeruzalem binnen te gaan voor het vrijdaggebed.

De Palestijnen die de Al-Aqsamoskee daardoor niet binnen konden, baden dan maar buiten de ommuurde Oude Stad en aan de militaire controleposten aan de grens met Jeruzalem. Na afloop ging de Israëlische politie af op de massa's mensen die zich verzameld hadden in de zakenwijk van Oost-Jeruzalem en aan de controleposten. Ze werden belaagd met traangasgranaten en rubberen kogels.

Volgens de Israëlische politie was de actie gerechtvaardigd, omdat politieagenten werden aangevallen.

Ook elders op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Palestijnen geprotesteerd tegen de metaaldetectoren. Dat was het geval in Bethlehem, Tulkarem, Jericho en Hebron. Ook op de Gazastrook kwam het na het vrijdaggebed tot protesten.

De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om Israël te overtuigen de veiligheidsmaatregelen op te heffen. 

(lees voort onder de foto's)

AFP or licensors

Israëlische veiligheidsdiensten brengen een opgepakte Palestijn weg in Oost-Jeruzalem.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Palestijnse mannen bidden voor de Leeuwenpoort, een van de toegangen tot de Oude Stad in Jeruzalem.

AFP or licensors

Palestijnse betogers in Jeruzalem verschuilen zich achter een matras.

AFP or licensors

Israëlische veiligheidsdiensten richten een geweer voor traangas op Palestijnse betogers in Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever.

AFP or licensors

Palestijnen in de Gazastrook betogen na het vrijdaggebed.

Al een tijd onrustig

Vorige week kwamen twee Israëlische agenten om toen ze werden beschoten. De aanvallers werden zelf ook doodgeschoten. Israël besliste daarop om metaaldetectoren te plaatsen op de plekken waar mensen langs moeten als ze op de Tempelberg gaan bidden. Tegen die maatregel is veel protest, gisteren raakten daarbij nog 20 Palestijnen gewond (zie foto onderaan).

De nieuwe maatregelen voeden de Palestijnse vrees dat Israël de Oude Stad en de Tempelberg alleen wil gaan controleren. Israël controleert de toegang tot de site, maar het beheer is in handen van Jordanië.

Moslimleiders hebben opgeroepen tot massale protesten vandaag. Ze hebben ook aangeraden niet langs de metaaldetectoren te gaan, maar in de buurt van de Tempelberg te gaan bidden.

De Oude Stad, een heilige plaats

De Oude Stad is het ommuurde centrum van de stad Jeruzalem. Het ligt in Oost-Jeruzalem, Palestijns gebied waarvan de annexatie door Israël niet erkend wordt door de internationale gemeenschap. Zowel voor Joden, moslims en christenen is het een heilige plaats.

In de Oude Stad liggen heel wat belangrijke religieuze gebouwen en monumenten: voor moslims is dat de Tempelberg met de Al Aqsa-moskee en de Rotskoepel, voor Joden de Klaagmuur en voor christenen de Heilig Grafkerk.

Meest gelezen