Gitaar spelen tijdens een hersenboring: hoe doe je dat?

"Brain burning", het kan de titel zijn van een stevige gitaarsong. Gitaar spelen is wat de Indiase muzikant Abhishek Prasad moest doen tijdens een hersenoperatie waarbij hij "brain burning" onderging: een reeks elektroschokken om hem te genezen van een neurologische aandoening. Hij was de hele tijd bij bewustzijn en speelde gitaar, zodat de artsen nauwkeurig het resultaat van hun ingreep konden opvolgen.

Negen maanden geleden kreeg de Indiase muzikant Abhishek Prasad de diagnose "dystonie", een zeldzame neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door motorische stoornissen, pijnlijke spiersamentrekkingen (spasmen), herhaalde bewegingen en een onnatuurlijke, verkrampte houding van ledematen.

Prasad had al langer last van pijn en stijfheid in de vingers van zijn linkerhand. Het deed zich alleen voor terwijl hij gitaar speelde. "Ik dacht dat het overbelasting was. Maar na een rustperiode merkte ik geen verbetering", vertelt hij aan de Britse openbare omroep BBC. "Dokters dachten eerst aan spiermoeheid, ik moest pijnstillers, multivitaminen en antibiotica slikken en kinesitherapie volgen." Maar zonder al te veel effect.

"Brain burning"

Toen een neuroloog vaststelde dat het om dystonie ging, kreeg Prasad het advies om een hersenoperatie te ondergaan. Een ingreep waarbij hij de hele tijd bij bewustzijn zou blijven. Een angstaanjagend idee, vond de muzikant, maar "mijn dokter gaf mij het vertrouwen om het erop te wagen."

De artsen wilden door ablatie, een ingreep waarbij stoornissen door elektrische schokken "weggebrand" worden, proberen om de dystonie te genezen. Alles gebeurde onder lokale verdoving. Eerst plaatsten ze een frame met vier schroeven op het hoofd om de schedel open te maken. Via een MRI-scan bepaalden ze vervolgens hoe diep ze de elektrode moesten plaatsen.

Ablatie is echt precisiewerk, zoals u zich kunt voorstellen. Neuroloog Sharan Srinivasan maakte een gaatje van 14 millimeter in de schedel en bracht de elektrode in op een diepte van 8 tot 9 centimeter. Hij voerde vervolgens zes keer een brain burning uit. Klinkt niet bepaald bemoedigend, maar de arts verzekert dat de patiënt geen pijn voelt.

Hersenen kunnen zelf geen pijn voelen, dus is er alleen lokale verdoving in de huid en de schedel waar de insnede voor de elektrode gemaakt wordt. "Meneer Prasad bleef de hele tijd bij bewustzijn. En we zagen al op de operatietafel het resultaat. Zijn vingers bewogen weer normaal op zijn gitaar."

"Een stroomgenerator"

En de muzikant zelf? "Ik voelde mij een stroomgenerator tijdens de operatie", zegt Prasad. "Tijdens de eerste brain burning voelde ik nog geen verandering, maar na de zesde keer kon ik mijn hand probleemloos en vrij bewegen zoals vroeger."

Zijn linkerhand voelt nog wat zwakjes aan, maar hij verwacht binnen een maand volledig hersteld te zijn en zich dan weer helemaal pijnvrij aan zijn gitaarkunsten te kunnen wijden.

Meest gelezen