Herkent u België op de kaart van Google?

Nationale feestdag vandaag, en daar heeft ook Google aan gedacht. De zoekmachine toont ter gelegenheid van 21 juli een aangepaste afbeelding met 22 Belgische "landmarks" op zijn voorpagina. Herkent u ze allemaal? We geven al één oplossing weg: ook de VRT-toren staat erbij.

De Belgische "doodle" is ontworpen door een Belgische designer, hoe kan het ook anders. Steebz Khuan (pseudoniem van de 42-jarige Steve Reggers uit Riemst) koos ervoor om het landschap in kaart te brengen. "Ons land is net klein genoeg om er alle hoekjes en kieren van te hebben gezien, en het leent zich er geweldig toe om in alle vormen en maten in kaart te brengen. In de doodle heb ik geprobeerd zoveel mogelijk landschappen samen te brengen", klinkt het in een persbericht.

In totaal worden 20 landschappen en "landmarks" getoond, en 2 voor ons land symbolische begrippen. Wat kunnen we zoal herkennen? Het Koninklijk Paleis in Brussel en de Grote Markt. We zien ook de Menenpoort in Ieper en de mijnen in Genk. En onze eigen VRT-toren krijgt blijkbaar ook een eervolle vermelding. Vindt u ze allemaal?

We willen de pret niet bederven door hier meteen al alles te verklappen. Wie klaar is met zoeken, kan via deze link nagaan of en in hoeverre zijn of haar oplossingen correct zijn (door een technisch probleem is de link niet beschikbaar in de app, nvr).

Lange traditie van "doodles"

Google heeft een lange traditie van "doodles" om speciale gelegenheden en verjaardagen luister bij te zetten. De allereerste uit 1998 werd gemaakt door Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin zelf. Het duo plaatste een 'Burning Man' achter de tweede 'o' om aan te kondigen dat ze naar het gelijknamige festival vertrokken.

Het is ook niet de eerste keer dat Google met een doodle de Belgische nationale feestdag in de schijnwerpers zet. In 2012 en 2105 zagen we onder meer voedingswaren optreden als ambassadeurs: mosselen, witloof, chocolade, spruitjes, wafels en frieten.