Hooi in grot in Kanne wellicht in brand gestoken

In Kanne bij Riemst is hooi dat lag opgeslagen in mergelgrotten gisteravond in brand gevlogen. Er bestaan sterke vermoedens dat het vuur is aangestoken. De bluswerken kunnen nog een hele tijd duren.

In de mergelgrotten aan de Muizenberg in Kanne bij Riemst is gisteravond rond 9 uur brand uitgebroken. Er wordt hooi opgeslagen en dat had vuur gevat. Een boer gebruikt de grotten ook als stalling voor zijn koeien, maar die bleven ongedeerd.

Het vuur ging gepaard met een grote rookontwikkeling, die ook overlast in het naburige Maastricht veroorzaakte. Het sterrenrestaurant Château Neercanne ondervindt hinder door de rook.

De brandweer van Maastricht en de korpsen van Bilzen en Lanaken-Maasmechelen zijn als eerste ter plaatse gegaan. Daarna kwamen de brandweermannen uit Hoeselt en Genk helpen.

Instortingsgevaar

Het brandend hooi bevindt zich enkele tientallen meters diep onder de grond. Het hooi moet uit elkaar worden getrokken en daarna geblust. Er moet ook voortdurend zuurstof worden aangevoerd in de grotten en de blusploegen moeten elkaar telkens aflossen. Dat alles maakt het bluswerk een moeilijke klus voor de brandweer.

De brandweer van het Nederlandse Zuid-Limburg meldde deze morgen dat er door de brand mergelbrokken naar beneden zijn gekomen. Vanwege het instortingsgevaar gaan de hulpdiensten de grotten voorlopig niet meer in. De Belgische en de Nederlandse brandweer overleggen nu met verschillende specialisten over ze gaan doen om de brand te blussen.

Vermoedelijk kwaad opzet

Het is nog onduidelijk hoe de brand precies is uitgebroken, maar de brandweer heeft alvast sterke vermoedens dat er kwaad opzet in het spel is. Er zijn al een aantal mensen verhoord door de politie, maar voorlopig is nog niemand opgepakt.