Na Daimler roept ook Audi 850.000 dieselauto’s terug

De Duitse autofabrikant Audi, onderdeel van Volkswagen, heeft aangekondigd dat het tot 850.000 dieselauto’s vrijwillig gaat terugroepen voor een software-update. Dit om de uitstoot van zijn auto’s te verminderen. Een paar dagen geleden riep Daimler dieselauto’s ook vrijwillig terug voor een software-update.

Deze vrijwillige terugroepactie is gratis voor klanten en heeft betrekking op de V6- en de V8 TDI-motoren die beantwoorden aan de Euro 5- en Euro 6-emissienormen. Het gaat om voertuigen uit Europese, maar ook uit andere landen, die Audi niet bij naam noemt. De Verenigde Staten en Canada zijn niet betrokken.

“Het is een operatie die al een tijdje geleden bekend is gemaakt. Als invoerder wachten wij nog op meer nieuws van de fabrieken om te weten over hoeveel auto’s het precies gaat in ons land. Waarschijnlijk gaat het om een beperkt aantal, aangezien het gaat over V6- en V8-motoren en dat zijn zware motorisaties”, zegt Jean-Marc Ponteville, woordvoerder van Volkswagen België-D’Ieteren. “De exacte cijfers voor ons land verwachten we in de komende weken”, zegt Ponteville nog.

Onder de teruggeroepen voertuigen zijn ook voertuigen van de merken Volkswagen en Porsche die uitgerust zijn met dergelijke motoren.

De Duitse autobouwer Daimler, die ervan verdacht wordt sjoemelsoftware in een deel van zijn wagens te hebben ingebouwd, kondigde begin deze week aan in Europa meer dan 3 miljoen dieselwagens terug te roepen van het merk Mercedes-Benz.

"Teneinde het niveau van de schadelijke uitstoot te verbeteren, heeft Daimler beslist om vrijwillig drie miljoen wagens terug te roepen", zei topman Dieter Zetsche in een persbericht. De Belgische woordvoerder, Erik Van den Heuvel, ontkende dat de actie iets heeft te maken met eventuele sjoemelsoftware.