Sean Spicer, de woordvoerder van de "alternatieve feiten"

In de VS heeft de woordvoerder van president Donald Trump, Sean Spicer, na zes maanden ontslag genomen. De korte ambtsperiode van Spicer werd gekenmerkt door een moeilijke relatie met de traditionele pers, en regelmatig ook wel met de feiten.
Spicer op zijn persconferentie na de inauguratie van Trump.

Onmiddellijk na de inauguratie van president Trump op 20 januari gaat het al mis op de eerste persconferentie van Spicer. Trump had zich erover beklaagd dat de media het aantal mensen dat zijn inauguratie had bijgewoond, geminimaliseerd hadden, en dat heel de Mall in Washington vol mensen stond.

Op luchtfoto's was duidelijk te zien dat dat niet het geval was, en dat er duidelijk minder volk was dan bij de inauguratie van president Barack Obama.

Spicer moet daar echter niets van weten en houdt een korte persconferentie van 5 minuten, waarvan hij er vier gebruikt om de media de les te spellen, en de overige minuut om een aantal verkeerde cijfers en andere onwaarheden te spuien. "Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, zowel persoonlijk als wereldwijd. Punt uit", zo zegt Spicer, die vervolgens de persruimte verlaat zonder nog vragen te beantwoorden.

Later verdedigt Kellyanne Conway, een belangrijke adviseur van president Trump, Spicer, maar ze bewijst hem daar geen dienst mee. Gevraagd waarom Trump zijn woordvoerder op zijn eerste persconferentie onwaarheden had laten zeggen, antwoordt Conway: "Wees niet zo overdreven dramatisch, Chuck. Jij zegt dat het een onwaarheid is. Sean Spicer, onze woordvoerder, heeft daar alternatieve feiten over gegeven..." En die term is dan vervolgens een eigen leven gaan leiden en aan Spicer blijven kleven.

Inreisverbod

Op zijn eerste volwaardige persconferentie de volgende week, reikt Spicer de hand naar de media en beantwoordt hij beleefd en met de glimlach vele vragen. Maar hij blijft wel bij zijn alternatieve versie van de feiten, en hij doet een aantal nieuwe betwistbare uitspraken. Zo zegt hij dat de grote protestactie de dag na de inauguratie niet tegen president Trump gericht is, en dat Trump voldoende bewijzen heeft geleverd voor het feit dat hij uit zijn zakenbelangen is gestapt.

Overigens maakt Trump het hem niet makkelijk: Spicer ontkent bij hoog en bij laag dat het presidentieel decreet van Trump over immigratie en vluchtelingen een inreisverbod is - wat tegenstanders van het decreet beweren, en wat de rechtbanken niet willen -, en dan heeft Trump zelf het in zijn tweets over een inreisverbod...

Eind februari, terwijl de president een nieuwe, hevige aanval op CNN - "Clinton News Network" - lanceert, schrapt Spicer een geplande formele persbriefing en vervangt die door een informele babbel, een "gaggle", waarop kritische nieuwsorganisaties als The New York Times, CNN, The L.A. Times, Al Jazeera, de BBC en de Daily Mail geweerd worden. Dat is ongezien en de nieuwsorganisaties reageren dan ook verontwaardigd.

Hitler

In maart moet Spicer opnieuw vuurtjes blussen, nadat Trump getweet had dat zijn voorganger Barack Obama hem had laten afluisteren in de Trump Tower. Spicer krijgt de ondankbare taak om uit te leggen dat "wiretapping" niet echte telefoontaps betekent voor Trump, maar meer zoiets als "toezicht en andere activiteiten".

Half april maakt Spicer dan een pijnlijke uitschuiver als hij, in een uitleg over een gifgasaanval in Syrië, stelt dat zelfs iemand zo verachtelijk als Hitler zich daar nooit toe verlaagd heeft. Pijnlijk, want de nazi's hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog uiteraard chemische wapens ingezet in de gaskamers in de concentratiekampen.

"Hij gebruikte geen saringas op zijn eigen volk zoals Assad dat doet", zegt Spicer enkele minuten later als een reporter erop door vraagt en hij zijn uitschuiver inziet. "Hij heeft dat natuurlijk wel in zijn Holocaustcentra gebruikt, maar niet in dorpen bij onschuldige mensen."

's Anderendaags verontschuldigt Spicer zich voor zijn uitspraak en zegt hij dat het "een ongepaste en ongevoelige verwijzing was naar de Holocaust, die met niets vergeleken kan worden". "Ik heb het verknoeid", zo zegt hij in een interview.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Covfefe

Midden mei is geen gemakkelijke periode voor de regering-Trump: Trump beslist FBI-baas James Comey te ontslaan. Ook voor Spicer is het blijkbaar niet makkelijk want als hij na een kort interview met Fox Business journalisten in de gaten krijgt die hem vragen wil stellen over de zaak-Comey, verstopt hij zich tussen struiken en achter een hoge haag.

Uiteindelijk komt een assistente zeggen dat Spicer wel vragen wil beantwoorden maar dat daarvan geen opnamen gemaakt mogen worden, en uiteindelijk laat ook Spicer zich zien.

Wanneer president Trump eind mei een mysterieuze tweet de wereld in stuurt met daarin het onbekende woord "media covfefe", veronderstelt iedereen dat hij in feite "media coverage" bedoelde.

Als Spicer daarover echter een vraag krijgt, antwoordt hij niet dat Trump een foutje heeft gemaakt, maar doet hij net alsof het een betekenis heeft. "De president en een kleine groep mensen weten precies wat hij bedoelde", zo zegt hij. De journalisten in de perszaal kunnen er smakelijk mee lachen.

De laatste tijd laat Spicer de persconferenties en briefings steeds meer aan zijn adjunct Sarah Sanders Huckabee over, en verschijnt hij nauwelijks nog in het publiek. Blijkbaar legt hij zich meer toe op de taak van directeur communicatie, een taak die hij ad interim uitoefent sinds het ontslag van Michael Dubke in mei. Als Trump op 21 juli, precies zes maanden na de eerste persconferentie van Spicer op 21 januari, een nieuwe communicatiedirecteur aanstelt, is voor Spicer blijkbaar de maat vol en neemt hij ontslag.

Bekijk: vijf opmerkelijke interventies van Sean Spicer