Snor van Salvador Dali zelfs 28 jaar na dood intact

Het lichaam en de snor van de surrealistische kunstenaar Salvador Dali zijn intact gebleven. Dat zeggen juridische experten die het lichaam van de schilder gisteren hebben opgegraven. Volgens de secretaris-generaal van de Fondation Dali bevond de snor zich nog in originele staat. Het lichaam van Dali werd 28 jaar na zijn dood opgegraven op bevel van een Spaanse rechter, nadat een 61-jarige vrouw had verklaard dat de schilder haar vader is.

“Zoals geweten, werd het lichaam van Dali gebalsemd en gemummificeerd en zijn snor is daarbij bewaard gebleven”, dat zegt lijkschouwer Narcis Bardalet. “Het was een emotioneel moment voor hem en voor ons”, voegt de Fondation Dali eraan toe, verwijzend naar de wereldberoemde zwarte snor die Dali zo karakteriseerde.

De 61-jarige Pilar Abel, die net als Dali geboren werd in het Catalaanse stadje Figueras, wil nagaan of Dali haar vader is waarop de Spaanse rechtbank beval om het lichaam van de schilder op te graven. De stichting die over het lichaam van Dali waakt, heeft nog geprobeerd om het gerechtelijk bevel te stoppen, maar zonder resultaat.

De opgraving vond gisteren plaats in het Dali Theather-Museum in Figueras waar Dali begraven ligt en duurde bijna vier uur. Een zware plaat met een gewicht van een ton moest van het graf worden gehaald om achteraf de houten kist waarin Dali begraven ligt te openen. Deskundigen namen DNA-stalen af van het haar, nagels en twee zware botten van de schilder. De stalen moeten nog worden onderzocht door het toxicologisch instituut in Madrid en worden achteraf vergeleken met het DNA van de 61-jarige vrouw. De resultaten van het onderzoek kunnen nog weken duren.

Als Pilar Abel de dochter van Dali blijkt te zijn, is ze de enige nakomeling van de schilder en kan ze een kwart van zijn erfenis opeisen.

Meest gelezen