Twee doden tijdens betoging in Venezuela

Twee jonge mannen zijn doodgeschoten tijdens een betoging in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De manifestatie was georganiseerd in het kader van de algemene staking waartoe de oppositie opgeroepen had uit protest tegen het project van president Nicolas Maduro om de grondwet te wijzigen. Dat meldt het parket.
AFP or licensors

De  24-jarige Ronney Tejera en Andres Uzcategui, 23 jaar "werden dodelijk gewond door een kogel toen ze deelnamen aan een manifestatie", aldus het parket. Drie andere mensen zijn gewond geraakt.

Een hoge verantwoordelijke van Venezuela bij de VN, Isaias Media, maakte in een videoboodschap bekend ontslag te nemen uit zijn functie, uit protest tegen de "gewelddadige en agressieve repressie" in zijn land.

De staking van vandaag is gericht tegen de op 30 juli voorziene verkiezing van de 545 leden voor de grondwetgevende vergadering. De oppositie vreest voor "een overgang naar een dictatuur".

Zondag hadden 7,1 miljoen kiezers in een volksraadpleging tegen de grondwetswijziging van Maduro gestemd. Het land met de grootste oliereserves ter wereld worstelt met een van de zwaarste crisissen uit zijn geschiedenis. De protesten waren begonnen na het tijdelijk buitenspel zetten van het parlement, waarin de oppositie over de meerderheid beschikt. Sinds april kwamen bij demonstraties meer dan 90 mensen om het leven, rond de 4.500 anderen werden gearresteerd.