Vlaming op Kos: "We hebben de nacht in de auto doorgebracht"

De Vlaamse Liesbeth Naets, die woont op het Griekse eiland Kos, is erg geschrokken door de krachtige aardbeving vannacht. "We zijn in paniek naar buiten gelopen en we hebben de nacht in de auto doorgebracht omdat we niet terug naar binnen durfden", zegt ze. Ook bij de Vlaamse toeristen die op het eiland verblijven, was er even paniek, maar intussen is de rust weergekeerd. Bij de aardbeving vielen op Kos zeker twee doden en 120 gewonden.

De Vlaamse Liesbeth Naets woont al 20 jaar op het Griekse eiland Kos, dat vannacht is opgeschrikt door een aardbeving. "We zijn vannacht om half twee onze tijd wakker geschud door een aardbeving," zegt ze. "We zijn in paniek naar buiten gelopen en we hebben de nacht in de auto doorgebracht omdat we niet terug naar binnen durfden." Het bleef niet bij die ene grote schok van 6.7. "Er waren regelmatig naschokken."

"Ik heb al verschillende kleinere aardbevingen meegemaakt, maar dit was anders. De schrik zat er toch wel even in. Onze buren zaten ook in de tuin en in de auto, want buiten is het dan veiliger dan binnen."

"Kinderen worden op school getraind om op aardbevingen te reageren"

De kinderen wisten ook goed wat ze moesten doen. "De kinderen worden op school getraind om op aardbevingen te reageren. Het eerste wat we moeten doen, is eigenlijk onder een stevige tafel kruipen, maar mijn man vond het toch veiliger om meteen naar buiten te gaan."

Liesbeth Naets heeft wel geen schade aan haar huis. "We wonen in een nieuw huis. Er schijnt wel veel schade te zijn aan de historische gebouwen in de binnenstad. In de buurt van de haven is de toren van een oude moskee vernield."

Er zijn wel heel wat gewonden gevallen. "Alles lijkt goed onder controle. De gewonden zijn met helikopters naar ziekenhuizen op Rhodos gebracht. De rust is weergekeerd, denk ik, en iedereen is puin aan het ruimen."

Voorlopig geen gewonden bij Vlaamse toeristen

Ook bij Vlaamse toeristen was er vannacht paniek toen ze de schok voelden. André Overdulve is er op vakantie en heeft al aardbevingen meegemaakt, maar dit was toch anders. "Het was een heel zware aardbeving," zegt hij. "We zeiden meteen tegen mekaar dat het niet goed was. We hebben meteen onze kleren aangetrokken en zijn naar buiten gelopen."

Overdulve is dan met zijn gezin naar één van de checkpoints gelopen waar alle toeristen van het hotel naartoe moesten gaan. "Daar hebben we een uur gestaan voor we terug naar de gebouwen mochten."

Een beklijvende gebeurtenis

Voor de 16-jarige zoon van Overdulve was het wel een hele belevenis. "Hij had nog nooit een aardbeving meegemaakt. De naschokken baarden hem ook zorgen, en het heeft toch enkele uren geduurd voor hij weer rustig was." André Overdulve is er in ieder geval weer helemaal gerust in. "Vorige maand waren er aardbevingen op twee andere eilanden. Het kan altijd en overal gebeuren, zelfs in België." Hij is dan ook niet van plan om zijn vakantie af te breken.

"Tsunami, tsunami!"

De Vlaamse Anouck Debroye verbleef in de oude binnenstad en werd ook opgeschrikt door de aardbeving. "Het waren heftige schokken. De hele kamer is door mekaar geschud. Alle laden vlogen open."

De paniek was groot onder de toeristen. "Toen we buiten kwamen, riep iedereen: tsunami, tsunami! Wij dachten: dat kan niet, we zitten op Kos, niet in Thailand. Toch liep een grote groep weg, de bergen in, zo hoog mogelijk. Wij zijn naar een open plek gegaan zodat we zeker niet bedolven konden worden onder puin van een gebouw." Later vernam Debroye wel dat er kleine vloedgolven geweest waren.

"We voelen ons net aliens"

De aardbeving heeft toch wel wat schade aangericht, vooral in de oude binnenstad waar ookhet hotel van Debroye staat. "Het hotel zat vol met scheuren en delen van het dakwerk vielen naar beneden. De moskee vlakbij is ingestort."

Nu zit Anouck Debroye in een ander hotel, op zo'n 10 kilometer van het oude stadsgedeelte van Kos. "Ik heb de indruk dat de andere toeristen amper weten wat er in Kos gebeurd is. Wij voelen ons net aliens."

"Op dit moment is de toestand voor veel toeristen nog onduidelijk," zegt Anouck Debroye. "Ze hebben nog geen contact gehad met hun reisoperator en weten niet of ze in een ander hotel kunnen blijven of terug naar België kunnen vliegen."