Woordvoerder van Witte Huis, Sean Spicer, stapt op

Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, neemt ontslag uit onvrede met de aanwerving van een nieuwe communicatiedirecteur. Dat heeft de New York Times gemeld en het nieuws is intussen bevestigd door Spicer zelf. De nieuwe directeur is Anthony Scaramucci, een zakenman die deel uitmaakte van het overgangsteam van president Trump.

Het nieuws kwam oorspronkelijk van een bron in het Witte Huis die betrokken zou geweest zijn bij de onderhandelingen met de nieuwe directeur.

De nieuwe communicatiedirecteur van het Witte Huis is Anthony Scaramucci, volgens dezelfde bron. Die is vandaag in het Witte Huis gezien, waar hij zich klaar leek te maken om het personeel toe te spreken.

De 53-jarige Scaramucci stond aan het hoofd van een investeringsfonds en is een belangrijke donor voor de Republikeinen. Hij neemt vaak de verdediging van president Donald Trump op zich in nieuwsprogramma's op tv, en hij maakte deel uit van het overgangsteam van Trump. Toen werd al gezegd dat hij later een job zou krijgen in de regering.

Scaramucci vervangt communicatiedirecteur Michael Dubke, die op 18 mei zijn ontslag had aangeboden wegens "persoonlijke redenen". Sindsdien bekleedde Sean Spicer ad interim die post en het is geen geheim dat hij graag die strategische functie zelf wou vervullen.

In een kort telefoongesprek met het persbureau The Associated Press heeft Spicer gezegd dat het beter is voor het Witte Huis te beginnen met een "schone lei", en voor Scaramucci dat hij zijn eigen operatie kan opzetten en zijn eigen koers kan uitzetten. Spicer zal nog aanblijven tot augustus en Scaramucci inwerken in zijn nieuwe functie. Vice-woordvoerder Sarah Sanders Huckabee volgt Spicer op als woordvoerder.

President Trump heeft in een korte verklaring Spicer bedankt en hem succes toegewenst voor de toekomst, iets wat geen probleem kan zijn volgens Trump gezien de hoge kijkcijfers die Spicer haalde. We hebben zo veel bereikt samen, en we krijgen krediet voor zo weinig, zei Trump nog in een sneer naar de media.

Scaramucci heeft op een persconferentie gezegd dat er geen interne wrijvingen zijn in het Witte Huis, dat het Witte Huis een prima koers volgt en dat er geen koerswijziging nodig is. De eerste tijd gaat hij observeren, zei hij, en binnen enkele weken zal hij zijn functie opnemen. Hij verklaarde geen fan te zijn van "fake nieuws", maar wel te hopen dat hij de gespannen relatie met de pers kan de-escaleren. We doen een fantastische job, zo zei hij, en dat moeten we duidelijk maken aan de mensen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Grote vergissing"

De aanstelling van Scaramucci wordt niet gesteund door verschillende adviseurs van Trump. Onder hen onder meer stafchef Reince Priebus, topadviseur Steve Bannon en woordvoerder Sean Spicer.

Priebus heeft intussen wel gezegd dat hij de aanstelling van Scaramucci voor "100 procent" steunt en dat alles in orde is in het Witte Huis. Eerder waren er evenwel berichten dat Priebus zich verzet zou hebben tegen de aanwerving van Scaramucci voor verschillende functies.

En Sean Spicer kan zich duidelijk helemaal niet neerleggen bij de aanstelling van Scaramucci en stapt op uit onvrede. Trump zou Spicer wel gevraagd hebben om woordvoerder te blijven, maar die zou de aanwerving van Scaramucci bestempeld hebben als een "grote vergissing".

Scaramucci heeft weinig echte politieke ervaring, maar staat dicht bij president Trump en diens familie. Hij is al jarenlang Republikeins fondsenwerver en maakte deel uit van het overgangsteam van Trump. Hij is de stichter van de vermogensbeheerder Skybridge Capital, maar verkocht zijn belang in dat bedrijf eerder dit jaar omdat het er toen naar uitzag dat hij misschien een plekje zou krijgen in de regering van Trump.

"Alternatieve feiten"

Met de komst van Scaramucci verliest Trump dus zijn woordvoerder Sean Spicer, die het Witte Huis verlaat na zes turbulente maanden. In die periode kreeg Spicer het, net als zijn baas Trump, vaak aan de stok met de pers.

Zo was er bij de start al meteen het incident rond de eedaflegging van president Trump. De claim van Spicer dat er nooit meer volk was opgedaagd voor een eedaflegging, werd flink op de korrel genomen. Na de storm van kritiek werden de uitspraken van Spicer door het Trump-team verkocht als "alternatieve feiten", een term die al snel een eigen leven ging leiden.

Dat incident was tekenend voor de op zijn minst grillige en soms openlijk vijandige relatie tussen Spicer en de pers. Een ander opgemerkt optreden van Spicer was het beruchte Toon Hermans-moment toen hij zich voor de pers ging verschuilen in het struikgewas na het ontslag van FBI-baas James Comey. Dergelijke optredens maakten van Spicer een dankbaar figuur voor allerlei parodieën in de media.