"Sessions besprak campagne van Trump wél met de Russen"

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions zou de kiescampagne van president Donald Trump dan tóch besproken hebben met de Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisljak. Amerikaanse inlichtingendiensten konden de hand leggen op gesprekken waarin Kisljak dat bevestigt tegenover zijn meerderen in Moskou, schrijft The Washington Post.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Jeff Sessions, nu minister van Justitie, was tijdens de verkiezingscampagne van Donald Trump een van diens belangrijkste adviseurs. Dat hij in die periode de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten ontmoet heeft, Sergej Kisljak, was al bekend. Ze hebben twee keer met elkaar gesproken.

Sessions moest eerder tekst en uitleg over die ontmoetingen komen geven voor de speciale onderzoekscommissie naar de Rusland-banden in de Senaat, maar de minister ontkende daar -opnieuw- staalhard dat de Amerikaanse verkiezingen of de kiescampagne tijdens die onderonsjes ter sprake waren gekomen.

The Washington Post schrijft nu dat die thema's wél aan bod gekomen zijn in de gesprekken tussen Sessions en Kisljak. Ze baseren zich op bronnen bij de Amerikaanse inlichtendiensten, die beslag hebben kunnen leggen op gesprekken waarin de Russische ambassadeur dat bevestigt aan zijn oversten in Rusland.

Wat Sessions en Kisljak precies besproken hebben in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, vermeldt de krant niet. In de bewuste opnames zou Kisljak wel letterlijk zeggen dat hij en Sessions "beleidszaken besproken hebben die belangrijk kunnen zijn voor Rusland".

Trump: "Sessions had eerst met mij moeten overleggen"

Er lopen op dit moment twee onderzoeken naar de eventuele Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, een van de Senaat en een van de FBI. Het FBI-onderzoek richt zich vooral op eventuele banden tussen het campagneteam van Trump en de Russen.

Sessions trok zich in maart terug uit het FBI-onderzoek. Hij kreeg donderdag nog een veeg uit de pan daarvoor van Trump. "Hij had zich nooit mogen terugtrekken uit dat onderzoek en als hij dat wilde, had hij dat eerst met mij moeten overleggen voor hij de ministerpost aannam. En dan had ik iemand anders aangenomen", zei Trump.