Burgemeester Durbuy: "Oorzaak besmetting scouts is water Ourthe"

Er is alweer een jeugdkamp opgedoekt in de vallei van de Ourthe. De Sint-Augustinusscouts van Sint-Truiden hebben hun kamp in Durbuy stopgezet omdat vijftien leden plots ziek waren geworden. Volgens de scoutsgroep en de burgemeester van Durbuy is de oorzaak een bacterie uit de Ourthe.

Volgens burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden gaat het om het rotavirus: "De leiding heeft beslist om het kamp stop te zetten omdat van de 50 kinderen er 15 maag- en darmklachten hadden. Dat zou door het rota-virus komen. Ik denk dat de leiding de juiste beslissing heeft genomen."

Volgens de Sint-Augustinusscouts zelf is de boosdoener een bacterie uit de Ourthe. "Kinderen en leiding werden ziek en keren huiswaarts om erger te voorkomen. Zeer spijtig, maar de veiligheid primeert", luidt een mededeling op Facebookpagina van de scoutsgroep.

Ook volgens de burgemeester van Durbuy, Philippe Bontemps, is de oorzaak van de besmetting zo goed als zeker het water van de Ourthe of één van de zijrivieren. “Met de hitte van de voorbije dagen staat er weinig water in de rivieren en is er weinig stroming. Dat is de ideale broeihaard voor bacteriën. Enkel al met je vingers door het water gaan, kan zorgen voor besmetting achteraf”, zegt de burgemeester nog. De burgemeester van Durbuy vraagt dus aan de jeugdbewegingen om niet langer te baden in de Ourthe en andere rivieren in de buurt.

De hele groep is intussen weer thuis. De voorbije weken zijn al verschillende kampen van jeugdbewegingen stopgezet omdat er veel zieken waren.