Geen kuikens in de blender meer bij Datakamp op de Gentse Feesten

Bij Datakamp op de Gentse Feesten wordt "de truc met het kuikentje" niet meer opgevoerd. Dat heeft de lokale politie aangekondigd op Twitter. Het publiek kon elke avond stemmen of een kuikentje de vrijheid kreeg of in de blender belandde. Dat laatste gebeurde een aantal keer, wat boze reacties uitlokte, ook al gaat het dus om een illusie.

Het bekende collectief Cirq pakt dit jaar uit op de Gentse Feesten met Datakamp. De wereld van het internet en de sociale media wordt er nagebootst in de echte wereld. Zo kan je kiezen: anoniem en gratis naar binnen gaan, maar dan wel lastiggevallen worden door acteurs met spam en advertenties. Of als "premium"-lid naar binnen gaan en allerlei voordelen krijgen, maar dan betaal je wel inkom én moet je toegang geven tot je Facebook-account.

De voorbije dagen werd er elke avond ook een sociaal experiment uitgevoerd met een kuikentje. De aanwezigen mochten stemmen of het dier de vrijheid kreeg, of in een blender belandde. Enkele keren werd het kuiken effectief ter dood veroordeeld. Iemand die voor blenden had gekozen -en dacht dat de stemming anoniem was verlopen- werd dan op het podium geroepen om de blender aan te zetten.

(Lees verder onder het filmpje)

"Dachten jullie echt dat we kuikentjes pijn zouden doen?"

Het bloederige tafereel lokte de voorbije dagen verontwaardigde reacties uit. Sommigen dachten dat het echt was, anderen hadden meteen het vermoeden dat het nep was. Het Gentse stadsbestuur zei eerder nog dat Cirq zijn gang mocht blijven gaan, ondanks de boze reacties. "We verbieden goochelaars ook niet om vrouwen in twee te snijden. Dit is overduidelijk een illusie", zei feestenburgemeester Christophe Peeters (Open VLD) aan Het Laatste Nieuws.

Maar de laatste avonden van de Gentse Feesten zal er dus niet meer gestemd worden over het lot van een kuikentje. "De truc met het kuikentje was een illusie. Doch wordt niet meer herhaald", zo laat de politie weten. "We hebben samen met de politie beslist de illusie vanavond prijs te geven. Of dachten jullie nu echt dat we kuikentjes pijn zouden doen?", laat de organisatie van Datakamp weten via Twitter.

VIDEO: Ook "Het Journaal" ging langs bij Datakamp