George (4), een guitige kleuter, een toekomstige koning

Prins George, het zoontje van de Britse prins William en hertogin Katherine, blaast vandaag 4 verjaardagskaarsjes uit. Ter gelegenheid daarvan verspreidt Kensington Palace een portretfoto van de jarige. Een kereltje dat vrolijk lachend de camera inkijkt en zich allicht nog niet bewust is van wie hij is.

Prins George Alexander Louis, die officieel aangesproken wordt als "Zijne Koninklijke Hoogheid Prins George van Cambridge" werd geboren op 22 juli 2013. Hij is het eerste kind van prins William en zijn vrouw Katherine. Hij is de derde in lijn voor de Britse troon, na zijn opa, prins Charles, en zijn vader. Voorlopig houdt overgrootmoeder Elizabeth de scepter nog stevig in handen.

Het portret toont de toekomstige koning als een guitig, breed lachend jongetje dat heel open en vrolijk in de camera kijkt, met dat typische enthousiasme van kleuters die alles in het leven als iets nieuws omarmen. Stijlvol gekleed zoals altijd, met een blauw-wit gestreept hemdje. En zoals hij op de foto staat, zullen veel mensen allicht veel uiterlijke gelijkenissen zien met zijn vader, prins William.

"De hertog en hertogin van Cambridge zijn in de wolken met deze foto", laat Kensington Palace, de officiële verblijfplaats en het kantoor van prins William, weten op Twitter. "Ze zijn heel blij dat ze dit mooie beeld kunnen delen om de vierde verjaardag van prins George te vieren. Ze willen iedereen bedanken voor alle vriendelijke boodschappen en verjaardagswensen die ze gekregen hebben."

De foto is eind juni gemaakt door koninklijk fotograaf Chris Jackson. "Ik ben blij en vereerd dat de hertog en de hertogin van Cambridge deze foto gekozen hebben om de vierde verjaardag van prins George te vieren", laat hij weten. "Hij is zo'n vrolijk ventje en brengt absoluut leven in een fotoshoot."

Bijna naar school

George was deze week samen met zijn ouders en zijn zusje Charlotte (geboren in 2015) vijf dagen op officieel bezoek in Duitsland en Polen. Op de laatste dag in Hamburg, gisteren, nam William zijn kinderen mee in de cockpit van een helikopter en mocht George een helm proberen.

In september start George met school. Hij zal naar Thomas's Battersea gaan, een privéschool op enkele kilometers van Kensington Palace, waar het gezin later dit jaar officieel zijn intrek zal nemen. William stopt als traumahelikopterpiloot om zijn handen vrij te hebben voor officiële koninklijke functies, waarvan hij er meer en meer overneemt.