Interpol verdeelt lijst van 170 IS-terroristen die kunnen toeslaan in Europa

De internationale politieorganisatie Interpol heeft een lijst van 173 IS-strijders verspreid die opgeleid zijn om in Europa zelfmoordaanslagen te plegen, als vergelding voor de militaire nederlagen die IS lijdt in het Midden-Oosten. Dat schrijft de Britse krant The Guardian en het is aan onze redactie bevestigd door Interpol zelf.
AP2010

De internationale organisatie ter bestrijding van de misdaad heeft de lijst opgesteld op basis van inlichtingen die de VS heeft buitgemaakt tijdens de aanvallen op IS-gebied in Syrië en Irak.

Volgens de inlichtingen- en antiterreurdiensten in Europa bestaat het risico dat zelfmoordterroristen zullen toeslaan in Europa, wanneer het kalifaat van IS in mekaar stuikt. Dat Interpol de lijst verspreidt, betekent volgens The Guardian dat men terreuractiviteiten op een vrij grote schaal verwacht.

Er is nog geen bewijs dat de mensen die op de lijst staan, al in Europa zijn aangekomen. De lijst werd op 27 mei verspreid door het secretariaat-generaal van Interpol. Interpol wees er toen in een begeleidend schrijven op dat het gaat om "IS-strijders die werden opgeleid om met explosieven om te gaan zodat ze zoveel mogelijk slachtoffers kunnen maken. Ze verplaatsen zich ook via diverse landen om deel te nemen aan terreuractiviteiten."

Volgens de begeleidende nota werden de verdachte IS-terroristen geïdentificeerd "op basis van materiaal dat in schuilplaatsen van IS werd verzameld". Het zou gaan om mensen die te kennen hebben gegeven dat ze willen deelnemen aan zelfmoordaanslagen en dat ze "martelaar voor de islam" willen worden. Naast hun familienaam, de naam van hun moeder en een foto, bevat de lijst ook de namen waaronder ze bij IS werden ingelijfd, de adressen van hun laatste verblijfplaats en van de moskee(s) die ze bezochten.

Volgens The Guardian betekent het feit dat Interpol de lijst verspreidt, dat men informatie aan het vergaren is over de personen op de lijst. Interpol vraagt de lidstaten of ze informatie kunnen geven over de personen op de lijst, en of ze willen nagaan of deze mensen hun grenzen gepasseerd zijn. Interpol wil ook alles weten over hun mogelijke gerechtelijke antecendenten, biometrische gegevens, paspoortnummers, activiteiten op sociale media of een overzicht van de reizen die ze recent gemaakt hebben.

Meest gelezen