Ja, ik heb een afwijking, maar ben ik "undateable?" - Karolien Segers

Karolien Segers kreeg een uitnodiging voor het datingprogramma "The undateables" voor mensen met een beperking. Het maakt haar kwaad: "Ja, ik heb een afwijking en ik ben vrijgezel, maar ik ben mijn afwijking niet."
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Karolien Segers (23) is podiumdichter bij Vers Geweld, journalist bij jongeren media-agentschap StampMedia en is geboren met het Goldenhar-syndroom, een aangeboren afwijking.

Het is zaterdag en eerder per toeval open ik berichtverzoeken op Facebook en voor een keer staat er geen bericht van een creepy, oude man met een ongepaste vraag. Er is een bericht van een jonge vrouw, een leeftijdsgenoot:

Hoi Karolien!

Ik overval je waarschijnlijk enorm, maar wilde je toch een bericht sturen. Wij hebben te horen gekregen dat we een vijfde seizoen mogen gaan maken van ons BNN-programma "The (un)dateables".

Daar zijn we heel blij mee, want het is een programma waar we al veel mensen heel gelukkig mee hebben mogen maken. In het programma "The (un)dateables willen we juist laten zien dat iedereen dateable is en je naar een persoon moet kijken in plaats van naar een rolstoel, kleine lengte of bijvoorbeeld een wijnvlek of litteken.

Vorig seizoen hebben we 15 positief ingestelde mensen mogen volgen in hun zoektocht naar mogelijke liefde. Dit jaar zou ik het heel bijzonder vinden als we weer van die bijzondere energieke mensen mogen volgen.

Misschien sta je helemaal niet open voor de liefde of ben je al heel gelukkig in de liefde, maar mocht je vrijgezel zijn en openstaan voor een gesprek, zou ik je dan mogen bellen om je meer over het programma te vertellen? Uiteraard geheel vrijblijvend.

Groetjes, ...

Het bericht overvalt me, beschaamt me. Ik voel me een potje yoghurt in de snelverkoop. Ja, ik heb een beperking en ik ben vrijgezel. Ik heb me in het leven nooit zo beperkt gevoeld als na het lezen van dit bericht.

Natuurlijk, had ik het bericht gewoon naast me kunnen leggen en gewoon verder kunnen gaan met mijn (liefdes)leven, maar het bericht legt een groter probleem bloot.

In België zijn datingprogramma’s op televisie razend populair. Zo schreven al meer dan 2.800 mensen zich in voor "Blind getrouwd" en kunnen 65-plussers terecht in "Hotel Römantiek" voor een tweede seizoen. Het pad naar de liefde is moeilijk en het is entertainend om te kijken hoe anderen dit pad bewandelen.

Ook "The undateables", een programma van de Nederlandse jongerenzender BNN, doet een duit in het zakje. In deze reality-serie tonen de makers vijftien jongeren met een beperking, fysiek of mentaal, hun zoektocht naar de liefde. Hiermee willen ze aantonen dat liefde voor iedereen is en dat iedereen de liefde kan vinden.

Opmerkelijk dat je eerst de stempel "undateable" moet krijgen om te bewijzen dat je toch wel een partner kan vinden. Het stoort me dan ook enorm dat ik door een tv-zender undateable verklaard word.

Diversiteit?

BNN is een zender die behoort tot de Nederlandse openbare omroep en net zoals de VRT heeft ze dus de taak om in haar programma’s de samenleving te weerspiegelen in al zijn diversiteit. Deze diversiteit weergeven is niet altijd even eenvoudig en vraagt heel wat balanceerwerk. In dit geval lijkt het erop dat de koorddanser van zijn touw is gevallen.

Diversiteit bereik je immers niet door een aantal jongeren, die zogenaamd anders zijn, samen te plaatsen in een tv-programma. Diversiteit bereik je door mensen in alle maten en soorten samen te zetten in een reeks. Nu lijkt het erop dat mensen met een beperking sukkels zijn die een interventie van televisie nodig hebben om de liefde te vinden.

Met rolstoel in een quiz?

Het probleem is breder dan een datingprogramma. Kan u zich de laatste keer herinneren dat er iemand in een rolstoel meedeed aan een quiz-programma op Eén of VTM? Of de laatste keer dat u iemand met een afwijkend uiterlijk op uw beeldbuis zag, zonder dat het ging over die afwijking?

Er zijn uitzonderingen. Zo presenteerde comedian William Boeva op Ketnet een programma over games en hij is daarmee de eerste man met dwerggroei, die het schopt tot presentator.

Ja, ik heb een afwijking, maar ik ben mijn afwijking niet. Ik ben een jonge vrouw, die graag met woorden speelt en die toevallig vrijgezel blijkt te zijn. Mannen mogen zich melden, zolang ze maar geen slechte adem hebben.

VRT Nieuws wil op deredactie.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.