Kernkabinet heeft opnieuw samengezeten op Hertoginnedal

In het kasteel Hertoginnedal hebben de ministers van het kernkabinet deze namiddag vergaderd. De ministers probeerden een vergelijk te vinden over de begroting en een reeks sociaal-economische maatregelen. Eerder vandaag voerde premier Charles Michel (MR) aparte gesprekken met de vicepremiers.

Vanmorgen leek het erop dat de federale begrotingsbesprekingen in het slop zaten. De regering-Michel hoopte nog voor de vakantie knopen door te hakken over de begroting en enkele sociaal-economische maatregelen, maar onenigheid over een eventuele taks op effectenrekeningen strooide roet in het eten.

Vooral de mogelijke invoering van een taks op effectenrekeningen blijkt moeilijk te liggen. Premier Michel had voorgesteld om zo'n taks in te voeren als de meerwaardebelasting. Hij wilde zo CD&V tegemoetkomen, die al maandenlang pleit voor een "rechtvaardige fiscaliteit", maar wiens vraag voor een meerwaardebelasting stuit op een "njet" bij Open VLD en N-VA. Maar Open VLD blijft tegenwringen. Vicepremier Alexander De Croo zei eergisteren al te vrezen voor de pensioenspaarders en de middenklasse.

Redenen genoeg dus voor premier Michel om eerst apart met zijn vicepremiers samen te zitten. Eerst zag hij Jan Jambon van de N-VA, daarna Alexander De Croo van Open VLD en ten slotte Kris Peeters van CD&V. Rond 15 uur zijn de premier en alle vicepremiers weer gaan samenzitten voor een vergadering die uiteindelijk anderhalf uur geduurd heeft, blijkbaar vooral om een stand van zaken op te maken.