Krachtige naschokken op Kos: "Alsof er een zwaar schip tegen het eiland vaart"

Op het Griekse eiland Kos heeft een krachtige naschok onrust veroorzaakt in de stad Kos. Inwoners en toeristen vluchtten er massaal naar buiten toen een naschok de grond rond 20 uur plaatselijke tijd opnieuw zwaar deed beven. De beving hield zo'n 10 seconden aan. Een kwartier later volgde nog een krachtige naschok.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Een vrouw voedert puppies bij puin in de haven van Kos.

Het Griekse seismologische instituut meldde dat de eerste aardschok een kracht had van 4.4, de tweede van 4,6. Het epicentrum lag op 20 kilometer van Kos. De aardbeving die Kos donderdagavond trof, had een kracht van 6.5. Daarna zijn er nog verschillende naschokken geweest, waarvan deze schokken mee van de zwaarste zijn.

De Vlaming André Overdulve verblijft op Kos, op zo'n 10 kilometer van de stad. Zelf zit hij in een relatief nieuw hotel dat niet veel problemen heeft ondervonden van de aardbeving. Het is vooral in het oud gedeelte van de stad dat de oude gebouwen veel schade hebben opgelopen, zo zei hij aan de radioredactie.

André Overdulve zat in een restaurant met een glas wijn toen de naschokken vanavond de grond deden schudden. "Je hoort een grom die aankomt, dan voel je de grond beginnen trillen", zei Overdulve, "en dan een klop alsof er een heel zwaar schip tegen het eiland vaart, en dan kraakt en scheurt het langs alle kanten, en dan is er paniek."

Iedereen blijft nu buiten, mensen hebben geen zin meer om op restaurant te eten, volgens Overdulve, en volgens hem zijn de mensen de zware naschokken beu, zijn ze er niet meer gerust in en zouden veel mensen willen vertrekken.