Krijgswet verlengd tot eind dit jaar in zuiden Filipijnen

Het parlement van de Filipijnen heeft met een ruime meerderheid de krijgswet op het zuidelijke eiland Mindanao verlengd tot eind dit jaar. Die krijgswet was in mei uitgeroepen nadat islamistische rebellen de stad Marawi hadden ingenomen. Daar wordt nog altijd gevochten met het leger. De krijgswet ligt erg gevoelig in de Filipijnen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In totaal stemden 261 parlementsleden voor de verlenging van de krijgswet en 18 tegen. Als dat niet het geval was geweest, was die toestand vandaag nog automatisch vervallen na 60 dagen. 

President Rodrigo Duterte had om die verlenging gevraagd en hij heeft die nu gekregen tot eind dit jaar. Stafchef Eduardo Ano had de parlementsleden gewaarschuwd dat er niet enkel gevaar driegt in Marawi, maar dat moslimextremisten ook van plan waren om in andere steden op Mindanao de macht over te nemen. 

In mei nam de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf samen met de verwante Maute-militie de macht over in Marawi op Mindanao. Die groepen voerden de vlag van de terreurgroep IS en zouden op het zuidelijke eiland "een provincie van het kalifaat van IS" willen stichten. Het leger probeert sindsdien Marawi te heroveren, maar dat verloopt erg moeizaam.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Krijgswet heeft een geurtje in Manila

De krijgswet is beperkt tot Mindanao en loopt tot minstens eind dit jaar. In die periode krijgt het leger de controle boven de burgerlijke administratie. Het leger kan dan verdachten oppakken, voor onbepaalde tijd vasthouden of door militaire rechtbanken laten berechten. Ook de media kunnen aan banden worden gelegd.

Nogal wat Filipino's vrezen dat president Duterte de krijgswet zou uitbreiden tot het hele land. Hij zou dat kunnen doen als de terreurdreiging van IS of Abu Sayyaf elders ook aanwezig is.

De krijgswet is erg omstreden, want veel Filipino's herinneren zich nog de krijgswet die voormalig president Ferdinand Marcos tussen 1972 en 1983 tot absoluut heerser maakte. In die periode plunderde Marcos de rijkdommen van het land. Marcos werd in 1986 afgezet na een opstand van militairen en burgers onder de noemer "People Power".