Riemst en Maastricht laten mergelgrotten gecontroleerd uitbranden

In Kanne, bij Riemst in Limburg, brandt het nog altijd in de mergelgrotten. Sinds donderdagavond staat daar hooi in brand. De pogingen om de brand te blussen worden stopgezet.
Archieffoto

Het is bijzonder moeilijk blussen in de grotten, omdat er door de hitte mergelbrokken naar beneden vallen. Bovendien is de situatie extra complex, doordat de grotten voor een groot deel in Maastricht, in Nederland, liggen.

Beide gemeenten zaten deze voormiddag samen. "Uit het overleg blijkt dat er geen veilige manier is om de brand in de groeve te blussen", zegt Mark Vos (CD&V), de burgemeester van Riemst.

"Daarom hebben we beslist om de grotten gecontroleerd te laten uitbranden. We laten monitoren dat dat op een veilige manier kan en dat de volksgezondheid niet in het gedrang komt. Dat betekent dat die dampen moeten gemonitord worden en dat er een groot gebied zal worden afgesloten voor voetgangers en verkeer. Als de groeve zou instorten, moeten we er vooral voor zorgen dat er geen personen bij betrokken worden."