Spicer: "Liever niet te veel koks in de keuken" van het Witte Huis

Sean Spicer, de voormalige woordvoerder van het Witte Huis, heeft voor het eerst sinds zijn ontslag gesproken. Volgens hem wilde president Donald Trump niet dat hij ontslag nam, maar was dat wel in het belang van het Witte Huis. Indirect liet Spicer met de opmerking dat "er beter niet te veel koks in de keuken zijn" zijn ongenoegen merken over werking van het Witte Huis.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"De president wou niet dat ik ging", zegt Sean Spicer in een eerste reactie aan de tv-zender Fox. "Het was mijn aanbeveling dat Anthony en Sarah een nieuwe start konden maken om de agenda van de president vooruit te helpen. Na wat over en weer praten, begreep hij (Trump) dat mijn aanbod tot ontslag in het belang was van de administratie".

Tegelijk liet Spicer echter opmerken "dat het in het belang van het Witte Huis is dat er niet te veel koks in de keuken zijn". Dat is toch wel een kritiek op de werking van de administratie. Spicer liet zich overigens ook ontvallen dat het niet de eerste keer was dat hij eraan dacht om op te stappen.

Volgens Amerikaanse media nam Spicer die beslissing uit verzet tegen de benoeming van Anthony Scaramucci tot directeur communicatie van het Witte Huis, een functie die Spicer tijdelijk had overgenomen na het ontslag van de vorige directeur. Sarah Huckabee-Sanders volgt Spicer dan weer op als woordvoerder. Zij was tot nu toe zijn adjunct.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Soms was het grappig, soms was het erover"

Op de vraag hoe zijn relatie met de media was de voorbije zes maanden, antwoordde Spicer dubbel. Enerzijds vond hij een aantal parodieën over hem wel grappig, maar soms gingen die te ver. Sommige van die dingen gingen wel erg ver en waren gewoon dom of onnozel, vindt hij.

De meerderheid van de mensen in de media zijn niet geïnteresseerd in de feiten of de waarheid, enkel in het scoren op de televisie of een ster te worden op YouTube, aldus nog de voormalige woordvoerder van het Witte Huis.

Spicer heeft die functie zes maanden lang vervuld, sinds het aantreden van president Trump. De relatie met de pers was vanaf de eerste persconferentie in het Witte Huis al moeilijk en dat is nadien niet verbeterd. Wat Spicer nu gaat doen, is nog niet duidelijk.